În Careiul multietnic doar românii sunt toleranţi

• publicat la: 16 March 2017
În Careiul  multietnic doar românii sunt toleranţi

Municipiul Carei este un oraş multietnic care are însă o conducere exclusiv UDMR, adică primar, viceprimar şi administrator public.  În ce localitate multietnică din România  cu  maghiari peste 40%  aceştia nu  au reprezentat   în conducere?  UAT Municipiul Carei alocă sume din bugetul local doar pentru reabilitare şi achiziţionare de busturi ..neromâneşti. Românii sunt îndemnaţi să îşi asigure din buzunarul personal reabilitarea monumentelor sau busturilor personalităţilor  lor. Până şi intrările la mormintele românilor din cimitirele Careiului sunt  de coşmar.

Cel mai reprezentativ monument  românesc de for public din creaţia renumitului sculptor Gheza Vida este ascuns privirilor de  perdeau forestieră atent întreţinută din centrul oraşului Carei de către administraţia careiană.

Singurul sat ce aparţine de UAT Municipiul Carei, un sat integral românesc,  nu are transport în comun, nu are  asigurată asistenţa medicală, nu are drumuri  asfaltate şi nici trotuare dar mai ales nu are Cămin Cultural funcţional de peste 25 de ani. Românilor din Carei le-a fost refuzat şi învăţământul de meserii în limba română până la semnalările Buletin de Carei.

În aceste condiţii românii  sunt totuşi toleranţi şi participă la evenimente ale comunităţii maghiare. Faptul a fost scos în evidenţă doar unilateral de către  pana blogerului fin de primar  al Careiului . Acesta a consemnat doar prezenţa la evenimentul de la 15 martie a  românilor de la PNL şi PSD  deşi la Ziua Naţională a României nu a participat niciun consilier de la UDMR. Primarul Kovacs a fost singurul participant în calitate de preşedinte al UDMR.

https://www.buletindecarei.ro/2016/12/ziua-nationala-sarbatorita-formal-la-carei-orasul-unde-nu-se-pot-amplasa-busturile-lui-mihai-eminescu-si-i-c-bratianu.html

Mulţi dintre românii care au fost prezenţi la bustul lui Petoffi de 15 martie 2017 nu au participat la depunerile de coroane din data de 24 ianuarie Ziua Micii Uniri dar  acum au dat dovadă de toleranţă la  sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni chiar daca aceasta a însemnat  ,,lanţuri pentru români,,  prin   punctul 12 al  Revoluţiei maghiare din 1848.

Rămâne în schimb consemnat în realitate lipsa oricărui consilier UDMR  sau al altor asociaţii maghiare la sărbătoarea Zilei Naţionale a  ţării în care locuim cu toţii.

Buletin de Carei

comentarii

de pentruslugilecovaciste la 18 March 2017 - 18:25

frumos va sta acolo doamna fosta bibliotecara cu capul plecat la cel ce umilea romanii in poeziile sale
http://www.condeiulardelean.ro/articol/o-comparatie-romani-si-unguri-la-1848

ovidiu si bonte sunt din familii mixte dar iliuta si nelu ce ati cautat cu capul plecat la bustul poetului care scria….si instiga în poeziile sale împotriva tuturor nemaghiarilor” (…)
„Căci doar maghiarul este stăpân în ţară”,
declară el în poezia „Magyar Nép” (Poporul maghiar) din iunie 1848:
Doar maghiarul are aici drepturi de stăpân,
Iar cei care vor să ni se urce în cap
Vor simţi pe capetele lor paşii noştri,
Înfingându-le pintenii în adâncul inimii…

sau alta…
„Pe viaţă şi pe moarte” (Élet vagy halál):
Croaţi, germani, sârbi şi români,
Ce vă repeziţi cu toţii la Ungaria? (…)
Căci nu sunteţi decât corbi, nişte corbi scârboşi,
Dar maghiarul încă nici vorbă să moară,
Doamne fereşte! Ba chiar cu sângele vostru
Va zugrăvi pe cer Dumnezeu purpuriul zorilor…
N-o să mai fie duşmani, când ultimul strop
De sânge va curge din blestematele voastre inimi…” doamna ati citit la biblioteca poezia Nemzeti Dal?

Lasati un comentariu