Apelul Academiei Române

• publicat la: 21 iunie 2017
Apelul Academiei Române

Vă  redăm în continuare comunicatul Academiei Române remis Buletin de Carei  spre publicare, urmare a evenimentelor ce au avut loc în zilele trecute.

ACADEMIA ROMÂNĂ

 

Apelul către Parlamentul României 

Ignorarea  Centenarului și a memoriei istorice a românilor

„Sus! Patria către maghiari strigat-a:

E timpul pentru luptă să fiți gata!” (Petöfi Sandor)

Pe 15 martie, „tinerii unguri” conduși de Petöfi Sandor și mobilizați de poeziile sale patriotice au ridicat mulțimile. La finalul zilei, programul în douăsprezece puncte, printre care și unirea Ungariei cu Transilvania, a fost acceptat de către parlamentul de la Bratislava și Curtea de la Viena.

15 martie înseamnă ziua în care „Parlamentul Ungariei a votat unirea cu Ardealul”.

Această zi ar urma să devină, în preajma a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor Românilor, Ziua maghiarilor din România!*

Există momente când un popor nu poate să tacă. Există momente în Istorie când conștiința națională a celor care conduc vremelnic destinele unei națiuni scade sub cota de alarmă. Sunt acele momente în care totul pare de vânzare, totul se negociează, totul se relativizează, tot ce e sfânt și intangibil devine simplă marfă pe taraba politică.

În aceste momente, este datoria tuturor celor care trebuie să vorbească să iasă în față și să spună lucrurilor pe nume. Conștiința națională a unui popor are nevoie să se exprime prin instituțiile sale. Iar Academia Română este principala instituție a conștiinței naționale a românilor. Acesta menire este inserată în actul ei de naștere, proiectul ei constitutiv, rostul instituției și destinul său primordial.

Apelul nostru către clasa politică din România este să nu uite de menirea ei. Să nu insulte sufletele a zeci de milioane de români, trăitori în România și în afara hotarelor ei, să nu batjocorească anul în care pregătim sărbătorirea a 100 de ani de Românie modernă, independentă și mare.

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România înseamnă o ignorare flagrantă și vinovată a memoriei istorice a românilor, pentru care Unitatea națională și de limbă a constituit busola istorică în toate momentele de restriște sau de bucurie colectivă.

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România este un gest iresponsabil în perspectiva menținerii păcii sociale interne, exemplară în țara noastră, în condițiile în care drepturile minorităților de aici depășesc normele europene în materie.

A vota ziua de 15 martie – ziua în care s-a acceptat unirea Ardealului cu Ungaria! – ca Zi a maghiarilor din România este o anulare a tuturor eforturilor de sărbătorire firească a Centenarului unității naționale care are ca miză crucială Unirea de la 1 decembrie 1918 – clipa astrală a istoriei poporului român.

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România înseamnă o încurajare tacită a revendicărilor cercurilor extremiste maghiare care au început deja o veritabilă campanie internă și internațională în perspectiva a 100 de ani de la Trianon.

*

Academia Română nu poate să admită că se poate întâmpla așa ceva. Nu există scuze, argumente și justificări de niciun fel. Toți vom fi judecați pentru faptele noastre, mai ales când miza acestor fapte este națională, nu individuală. Nimeni nu are dreptul să se joace cu cartea de Istorie a unui popor.

Trimitem pe această cale un ultim apel politicienilor români, de orice naționalitate ar fi aceștia, la responsabilitate, respect și, până la urmă, bun simț. Nu vă uitați menirea și nu uitați niciodată cine sunteți.

Așa să ne judece viitorul!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

BIROUL PREZIDIULUI ACADEMIEI ROMÂNE

Lasati un comentariu