Evenimentul anului 2017 în Carei

• publicat la: 11 decembrie 2017
Evenimentul anului 2017 în Carei

Ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul anului 2017. Pentru careieni acesta a fost un an plin de evenimente şi plăcute şi mai puţin plăcute. Unele au adus beneficii oraşului Carei, atât materiale cât şi de imagine, iar altele …prejudicii.

De departe cel mai amplu eveniment cultural desfăşurat în Carei în cursul anului 2017 a fost Adunarea Generală a Asociaţiunii ASTRA, cea de-a 112-a,  în cadrul căreia a  avut loc şi ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu de pe strada 1 Decembrie 1918.

Peste 300 de participanţi din ţară, din  Republica Moldova şi Serbia au fost oaspeţii Despărţământului ASTRA Carei în cele 3 zile de manifestări culturale, fiecare îmbrăcat în portul tradiţional al zonei de provenienţă.

O adevărată sărbătoare a culturii româneşti din acest colţ de ţară. Municipiul Carei a fost pentru prima oară desemnat ca şi gazdă a unei Adunări Generale a ASTRA. Timp de 2 zile oraşul nostru a fost capitala culturii româneşti.

Au  fost alături de astriştii careieni vicepreşedintele Academiei Române, academician Alexandru Surdu,  preşedintele Filialei Cluj Napoca a Academiei Române, acad.Emil Burzo, academician Marius Porumb, secretarul de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Prea Sfinţiile  lor Virgil de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei şi Iustin de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Prefectul  Darius Filip,  preşedintele ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu, reprezentantul Mitropoliei Clujului şi Feleacului, pr.Iliuţă Popa,  profesorul Ioan Sabău-Pop de la Universitatea din Târgu Mureş,  profesorul Avram Fiţiu de la Universitatea de ştiinţe agricole Cluj Napoca,  primarul din Reghin, ec.Maria Precup,  primarul din Feştiliţa Republica Moldova, Nicolae Tudoreanu,  directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, prof.univ.Aurel Chiriac, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare, Danciu Zamfir,  directorul Muzeului Judeţean Felician Pop, reprezentanţii  Bibliotecii Judeţene dr.Viorel Câmpean şi Marta Cordea,  Inspectorul şcolar adjunct Delia Gabra, preşedintele  Asociaţiei Codrenii Ionel Costescu şi  dr. Natalia Lazăr directorul Casei de Cultură  Negreşti Oaş,  directori de şcoli careiene dar şi de la  Colegiul Naţional Mihai Eminescu Satu Mare.

Am asistat la întâlniri în premieră pentru oraşul Carei între elevii Liceului Teoretic şi conducerea Academiei Române şi a ASTRA. Au fost semnate parteneriate între Colegiul Tehnic Iuliu Maniu şi şcoli din Republica Moldova. Instituţia  Prefectului Satu Mare  a primit delegaţia cu cei mai înalţi oaspeţi ai ASTRA Carei iar apoi aceştia au fost primiţi şi de conducerea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare.

A avut loc un vernisaj de expoziţie de costume populare din judeţul Satu Mare.

Corul Voci Transilvane al Casei Municipale de Cultură Cluj Napoca a oferit vineri 13 octombrie un concert de neuitat, de înaltă ţinută artistică.

http://www.buletindecarei.ro/2017/10/spectacol-magistral-al-corului-voci-transilvane-la-adunarea-generala-astra-de-la-carei.html

La lucrările Adunării Generale au participat  şi meşteri populari cu standuri expoziţionale, atât din Ţara Oaşului cât şi din Ţara Codrului.

Cel mai emoţionant şi mai aşteptat moment a fost cel al dezvelirii bustului lui Mihai Eminescu. Evenimentul a devenit unul memorial pentru Carei şi prin participarea înalţilor reprezentanţi ai celor două biserici surori româneşti. Timp de 2 ani de zile ASTRA Carei a insistat pentru a obţine aprobare de amplasament pentru acest bust de la Primăria Carei . Realizarea lui a fost suportată financiar din donaţii şi sponsorizări. Primăria Carei nu a contribuit financiar şi nici nu a luat parte la eveniment.

Sesiunile de comunicări cu lucrări de valoare deosebită expuse au întregit tabloul manifestărilor culturale de la Carei din perioada 13-15 octombrie 2017. Nu au lipsit lansările  de carte, de reviste, mesele rotunde şi cinele festive.

Reacţiile nu au întârziat să apară şi astfel organizarea  de la Carei a fost apreciată  pe pagina Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pe pagina Trinitas TV a Patriarhiei Române, pe pagina Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, pe pagina Episcopiei  Ortodoxe  a Maramureșului și Sătmarului şi în  numeroase alte publicaţii din ţară.

http://www.cultura.ro/112-adunare-generala-astra-la-carei-prezenta-secretarului-de-stat-din-mcin-alexandru-pugna

http://trinitastv.ro/stiri-video/adunare-generala-astra-la-carei-87124

http://www.egco.ro/news_3587_ro.php

https://www.facebook.com/pg/EORMMSM/photos/?tab=album&album_id=797915597055226

Beneficiul de imagine a fost pe măsura eforturilor depuse. Nu este de neglijat nici cel material.

Despărţământul ASTRA Carei a asigurat peste  200 de cazări în oraş , logistica,  mesele pentru cele 3 zile de manifestări şi tot ceea ce presupune o  manifestare de asemenea dimensiuni. Mulţi participanţi au sosit din judeţ şi nu au avut nevoie de cazare. Peste 59.000 lei au intrat în conturile firmelor careiene la care se adaugă evident şi cheltuielile personale ale celor peste 300 de participanţi. Au fost tipărite broşuri, revista ASTRA Careiană, o carte dedicată fostului preşedinte al ASTRA Carei, prof.Aurel Coza,la 125 de ani de la naşterea sa, mape, insigne, pix-uri, căni şi vederi cu oraşul.

Manifestările din perioada 13-15 octombrie 2017 de la Carei s-au încheiat cu depuneri de coroane la busturile lui Avram Iancu, Vasile Lucaciu şi Mihai Eminescu şi cu impresiile favorabile ale participanţilor. Memoria  personalităţilor culturale  care au înfiinţat ASTRA Carei acum 94 de ani precum şi a celor care au contribuit la dezvoltarea ei a fost cinstită aşa cum se cuvine la Carei.

Despărţământul ASTRA Carei va încheia anul 2017 cu cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun din data de 17 decembrie.

Buletin de Carei

comentarii

de asa este la 11 decembrie 2017 - 17:01

Pacat ca acum nu se trece suma primita de la primarie ptr realizarea evenimentului desigur cu multumirile de rigoare.
Pe de alta parta cu se poate spune asa prostii cum ca 59 de mii de lei au intrat la sc-uri? Cumva aveti contabilitatea acelor doua zile de la aceste firme? Of doamne, unde nu-i nici Dzeu nu cere.
Evenimentul a fost frumos si de mare anvergura foarte adevarat si felicitari dar restul sunt prostii

de ion la 11 decembrie 2017 - 17:13

Felicitari celor care au organizat un asemenea eveniment .

de unio la 11 decembrie 2017 - 19:41

@ asa este
A dat si primaria ceva? Mira-m-as. Dar, daca a dat, foarte bine a facut. Poate sunteti informat(a) si cu privire la suma, contabilitatea primariei trebuie sa o cunoasca. Iar daca s-a stabilit in sedinta de consiliu local, atunci cu atat mai mult se stie exact suma alocata. Pe de alta parte, mai aveti grija cu virgulele, ca se intelege altceva. Oricum, zicala era „de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”. Un etnic roman ar fi stiut.

de Despărţământul ASTRA Carei la 11 decembrie 2017 - 20:09

17,01….Ne bucurăm că v-a plăcut evenimentul organizat de ASTRA Carei. În ce priveste suma primită de la Primăria Carei, aceasta a fost anunţată oficial si este în valoare de 10.000 lei obtinută prin accesarea unui proiect, la fel ca toate celelalte ONG uri beneficiare. Primăria Carei a refuzat să fie partener deşi am solicitat şi am inserat sigla Primăriei şi a Casei de Cultură pe toate materialele realizate pentru acest eveniment. Pentru că dvs nu înţelegeti un text si nu înţelegeti ce reprezinăa suma de 59.000 lei nu înseamnă că….,,se poate spune asa prostii,,. O să încercăm să vă explicăm la nivelul dvs. Din bugetul total de 76 mii lei alocati pentru acest eveniment, 59 mii lei au fost facturi emise de societăţile comerciale din Carei, reprezentând cazare, masă, promotionale, servicii,etc.Incercati să îl pomeniţi pe Dumnezeu în această lună în cu totul alte împrejurări.

de f.i.u.t la 13 decembrie 2017 - 12:22

Evenimentul anului a fost sentinta data de curtea de apel Oradea din data de 12.12
2017.dosar665/83/2016.Profesorul tau de jurnalism a demonstrat ca sunteti niste perdanti.Prostia si domnia se plateste:tot inainte!

de emil la 13 decembrie 2017 - 12:32

saracu nanas iara a trebuit sa rezolve sa scape moima da nu stie ca si valer si govor au facut la fel si apoi au fost turnati cand avenit altu sa dea mai mult.

de f.i.u.t la 13 decembrie 2017 - 12:37

Szaszu,cum spuneti voi ,are motiv sa cinstesca o cupa de sampanie si sa rada cu hohote.

de f.i.u.t la 13 decembrie 2017 - 12:46

Emile,am inteles ca nu am inteles nimic din spusele tale,dar nu te lasa,mai trage-o data.

de mark la 13 decembrie 2017 - 13:04

DANIELO,am citit sentinta curtii de apel si vad ca si de data asta ai picat pe locul doi.Locul doi nu este un rezultat rau,dar suna mai bine penultimul loc.

de JOZSI la 13 decembrie 2017 - 13:18

Dar ce s-antamplat la curtea de apel?

de mark la 13 decembrie 2017 - 13:35

@JOZSI.Vezi dosarul 665/83/2016.Curtea de apel Oradea.Just.ro.

de robert la 13 decembrie 2017 - 14:14

la apel iar a pierdut lorandul pentru ca trebuie sa stearga toate articolele ce a scis impotirva la familie Ciuta! la Buletin de Carei nu a obligat nimeni sa sterge nimic. hajra!

de mark la 13 decembrie 2017 - 14:18

@robert.Bine baiete,atata ai inteles.

Lasati un comentariu