Degajaţi Monumentul Ostaşului Român de peretele forestier. Primăria şi Consiliul Local Carei refuză răspuns la adresa oficială

• publicat la: 14 mai 2018
Degajaţi Monumentul Ostaşului Român de peretele forestier. Primăria şi Consiliul Local Carei refuză răspuns la adresa oficială

Monumentul Ostaşului Român de la Carei  este unul dintre cele mai importante monumente de for public din România. Creaţie a sculptorului român Gheza Vida şi a arhitectului Anton Dâmboianu, a fost dezvelit la data de 25 octombrie 1964.

Monumentul Ostașului Român din Carei este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Momentan, Monumentul Ostaşului Român este înconjurat şi acoperit de o perdea de tuia de peste 9 m înălţime.

Ultima imagine este din anul 2015…Observaţi diferenţa. Se vede cât au crescut arbuştii tuia în ultimii ani după cât se mai vede din obelisc.

Cum se usucă câte un  tuia  este imediat înlocuit cu un altul. Deci intenţia administraţiei locale din a cărei conducere nu face parte nici un român, nu lasă loc de interpretare greşită.

La data de 22 august 2017, am solicitat împreună cu asociaţia Unirea 2009 aplicarea Legii 120 din 2006  privind punerea în valoare a Monumentului Ostaşului Român.

Solicitarea era susţinută şi de faptul că proiectul creatorului acestui monument de for public nu prevedea nici un fel de vegetaţie…nici înaltă şi nici mijlocie.

Prin acoperirea lui cu această perdea forestieră se modifică proiectul iniţial FĂRĂ acceptul autorilor.

http://www.buletindecarei.ro/2017/02/planul-de-impadurire-al-primariei-pentru-ascunderea-simbolului-romanesc-monumentul-ostasului-roman-a-dat-roade-carei-1988-vs-carei-2017.html

Adresa 11509 din 22.08.2017  cu solicitarea de punere în valoare a Monumentului  Ostaşului Român a rămas fără răspuns până în ziua de azi.  Acesta este respectul acordat de administraţia locală cetăţenilor şi societăţilor contribuabile.

Administraţia locală  încurajează şi transformarea Monumentului  Ostaşului Român  din Carei în loc de joacă deşi a fost restaurat în 2014 cu fonduri serioase alocate de Consiliul Judeţean iar locurile de joacă sunt peste drum, în Parcul Dendrologic. Camerele de supraveghere sunt orientate înspre monument dar agenţii de ordine nu iau măsuri  de atenţionare a celor care nu cunosc regulile civilizaţiei urbane.

Buletin de Carei atrage din nou atenţia Primăriei să respecte Legea 120 din 2006 şi să pună în valoare Monumentul Ostaşului Român.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/sute-de-careieni-la-centenarul-gheza-vida.html

 

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/in-memoriam-vida-gheza-parintele-monumentului-ostasului-roman-de-la-carei.html


c

comentarii

de Tuia la 15 mai 2018 - 05:26

Ani buni au trecut sa crestem mari si exotici.
Bine ca ne a pastrat primaria. (ostasul roman nu prea este s au impuscat intre ei la „rivolutie”, este mercenari platiti)

de marisel la 15 mai 2018 - 07:19

si primaria nu este mercenari?

de careian la 15 mai 2018 - 07:29

Tot orasul este condusa de niste mafioti! In frunte cu PRIMASUL sef Fieraru Eugen presedinte RMDSZ .NAGYKAROLY.

de careian la 15 mai 2018 - 07:32

Este o rusine a UDMR ului sa aiba asemenea membru in conducere.

de Adrian la 15 mai 2018 - 09:31

Nu inteleg de ce tot se insista cu arbustii de Tuia de 9 metri, sunt acolo de cand m-am nascut eu.

Este o perdea naturala, foarte frumoasa si crescuta in multi ani, monumentul are o inaltime mai mare decat cea a arbustilor si se poate observa din toate unghiurile.

Cred ca cautati nod in papura cu acesti Tuia care din punctul meu de vedere sunt superbi si nu acopera capodopera lui Vida Geza

Un Roman adevarat

de Buletin de Carei la 15 mai 2018 - 09:44

Anul nasterii dvs nu are nici o relevanta fata de nerespectarea unui proiect al autorilor acestui Monument. Niciunde in aceasta lume nu exista monumente de for public inconjurate de o perdea de tuia. Doar 4 pasi la dreapta sau stânga monumentului si nu se mai vede deloc. Când ati fost in Carei ultima data ca sa puteti observa aceste aspecte? Indiferent ca suntem români, maghiari, nemti sau alte natii trebuie sa respectam monumentele amplasate în oraş.

de Tanase la 15 mai 2018 - 20:25

Recomand tratarea cu apa sarata a radacinilor acestor arbori unguresti. Cate o punga cu robinet, golita de apa sarata, zilnic la radacinile acestor boscheti, care nu sunt din flora carpatina ci aclimatizati aicea, fiind adusi de aiurea. Tratamentul poate fi aplicat de localnici ori vizitatorii veniti din alte zone ale Romaniei.Sigur in doua luni se vor usca! Se poate apela si la alte tipuri de tratament fito-sanitar,
cum ar fi, urinarea publica.

de Buletin de Carei la 15 mai 2018 - 21:30

Buletin de Carei recomanda respect şi tratament civilizat din partea Primăriei Carei. Ştim că incitările şi acţiunile în forţă ar fi binevenite pentru cei care le provoacă dar redacţia Buletin de Carei îndeamnă la respectarea legislaţiei. Provocăm Primăria Carei să demonstreze că ştie cum se pun în valoare monumentele şi cum se întreţin. Putem deveni rapid un oraş exemplu dintr-unul exemplu negativ. Se poate demonstra că şi în Carei se acordă respect fiecărui monument chiar dacă românii sunt excluşi de la conducerea oraşului.

de unio la 15 mai 2018 - 22:35

@ adrian, copilul intarziat 15 mai 09:31
Daca tuia aia sunt acolo de cand te-ai nascut, esti nascut DUPA ce s-a facut monumentul, adica dupa 1964, daca nu chiar dupa 1988. Priveste poza (este de dupa 1980, ba daca vrei sa afli exact vezi anul scris din flori, langa fantana) si observa arborii de peste drum de monument, din zona fantanii. Arborii aia sunt acolo de mai inainte de a se fi plantat tuia in jurul monumentului (compara inaltimea). Adica ERAU acolo de cand te-ai nascut. Ce sa vezi, nu mai sunt, desi erau o perdea naturala si frumoasa. Ei, cineva nu numai ca a cautat, ci a si gasit nod in papura si ….. i-a taiat. Pe toti, toata perdeaua aia naturala si frumoasa a disparut. Ai dreptate, copil minune zburator, din punctul tau de vedere, de la 9 metri de sol, cu drona, se vede varful obeliscului, ca doar acela are 12 metri inaltime, pe cand tuia au numai 9! Ba chiar se vede si monumentul, din acel punct de vedere trebuie doar sa te uiti in jos! Ghinion pentru oamenii obisnuiti, neinzestrati cu drone, care nu circula – inca – cu ele si nu pot privi monumentul de la 9 metri inaltime! Asa incat, copil intarziat, asteapta sa mai cresti (chiar pana la 9 metri!) si sa inveti ca orice constructie – inclusiv monumentele – trebuie sa respecte proiectul dupa care s-a ridicat. Or, in proiectul monumentului nu este nici un arbore de tuia. P.S. Si dalele aleilor monumentului erau acolo de la inaugurarea acestuia, caci asa era proiectul. Si nu mai sunt. In schimb a venit kk 0 vax si a pricopsit monumentul cu fantana si a inlaturat dalele ca sa „infrumuseteze” el – sustareste – monumentul politic respectiv. Caracterizarea ca „politic romanesc” ii apartine lui kk 0 vax, nagylegelista de Asuaj, alta proba de „roman adevarat”.

Lasati un comentariu