Comemorarea Dictatului de la Viena la Satu Mare

• publicat la: 30 august 2018
Comemorarea Dictatului de la Viena la Satu Mare

Joi, 30 august 2018, la Satu Marea avut loc comemorarea Dictatului de la Viena pe platoul din faţa Muzeului Judeţean în organizarea Asociaţiei foştilor Refugiaţi şi expulzaţi din 1940 şi a dr.Viorica Sava.

După intonarea Imnului de stat de corul Vox Samus Art, corul Armonia şi corul pensionarilor Unirea un sobor de preoţi a săvârşit o slujbă de pomenire a celor care au avut de suferit în urma Dictatului de la Viena.

Moderator a fost Daniela Bălu, director al Muzeului Judeţean.

Au fost prezente şi asociaţia Codrenii şi ASTRA, Despărţământul Aurel Coza  Carei.

Cuvântul de deschidere a aparţinut col(r) Constantin Moşincat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a cavalerilor de CLIO. Domnia sa a făcut o trecere în revistă a împrejurărilor care au condus la punerea în aplicare a raptului teritorial din 1940.

A făcut referire la numeroasele documente găsite în arhivele vizitate şi a menţionat câteva date din cartea domniei sale, lansată şi la Carei, 1940-strigătul de durere al românilor.

Dorel Iurcencu şi Răzvan Fuzi au dat glas  frumoaselor şi sugestivelor versuri ale lui Octavian Goga.

Au fost prezente şi moaţele din Marna Nouă care au prezentat o doină arhaică.

Cel mai emoţionant moment a fost cel în care una dintre supravieţuitoarele  atrocităţilor comise la Ianculeşi în 1940 a rememorat zilele dinaintea expulzării.

Tanti Ileana din Ianculeşti a fost şi este o luptătoare şi a avut puterea de a trece peste traume şi de a povesti grozăviile din 1940. Despre importanţa  cunoaşterii tuturor filelor istoriei noastre  a vorbit Daniela Ciută din partea filialei Carei a Asociaţiei refugiaţilor şi a ASTRA Carei.

La final a luat cuvântul preşedintele  Asociaţiei fostilor refugiaţi, dr.Ioan Corneanu.

Între luările de cuvânt au fost intonate cântece patriotice de către corurile prezente

Manifestarea a continuat cu o procesiune pe traseul Muzeu- troiţă- bust Avram Iancu şi statuie Vasile Lucaciu.

Autorităţile  au eliberat aviz pentru procesiune doar pe trotuar.

http://www.buletindecarei.ro/2018/08/in-anul-centenar-la-satu-mare-romanilor-li-se-permit-procesiuni-doar-pe-trotuar-nu-si-maghiarilor.html

Buletin de Carei

comentarii

de pro ciutache la 31 august 2018 - 06:45

Minunat ! Tanti Ileana a relatat grozaviile intamplate cand avea varsta de -3 ani . Totusi cat de prosti trebuie sa fim ca sa credem ce-a spus dansa ?

de grebla la 31 august 2018 - 07:34

siamezii lori si megier isi bat joc de suferintele romanilor! nu numai tanti Ileana stie ce s/a petrecut ci toti romanii! toti romanii au avut de suferit. dati pe google masacre din Transilvania si veti vedea ce a fost in 1940 la intrarea hortistilor in tara.

de albert la 31 august 2018 - 11:55

rusine domnule primar! va asmutiti consilierii impotriva romanilor???? rusine sa va fie!!!!! incitati la ura intre noi!

de Adrian la 1 septembrie 2018 - 06:19

Auzi prociutache, esti prost! Da_te dracu, stiu destui care atunci au fost de varsta frageda, si culmea zic cam aceleasi lucruri, da no cand esti prost de mic si te faci mare, numa te joci

de unio la 1 septembrie 2018 - 18:16

@prostciutache 31 august 06:45
Exact atat de prosti pe cat sunteti (ca vad ca vorbesti pentru mai multi!) caci nu trebuie nici un efort pentru a crede adevarul. Si asta pentru ca TOT ce a relatat tanti Ileana – chiar daca ea personal nu-si aminteste, dar isi aminteste ce i-au povestit parintii – este probat de documente, nu numai din Carei, ci din tot Ardealul ocupat de unguri. Iar in Ianculesti traieste inca tanti Costea Raveca. Ea avea pe atunci mai mult de 10 ani si poate confirma CU PROPRIILE AMINTIRI grozaviile traite atunci. Asta pentru toti prostii care cred ca numai amintirile proprii sunt relevante, ceea ce spun altii neavand vreo valoare. Ghinion, exista si alti martori si alte marturii, inclusiv documente oficiale. Ca ungaristii nu vor sa creada ce au putut face coetnicii lor, multi dintre ei cetateni romani, nu este o noutate, nici de mirare. In fond, nici germanii din Germania nu stiau toti despre existenta lagarelor de concentrare si despre holocaust. Dar cand incerci sa negi faptele abominabile comise de unii etnici unguri asupra unor romani pasnici, neinarmati,prin discreditarea „martorului” (care a trait totusi, in acea perioada, in ciuda varstei ce nu face credibila memorarea faptelor chiar de catre persoana insasi) atunci nu meriti decat placuta de inmatriculare suedeza cu numarul „3,14 ZDA MA-TII”! Si urarea lui emil, aia cu multa, foarte multa autonomuie pentru toti ungaristii!

de pro ciuta la 1 septembrie 2018 - 20:51

Adrian , unio(Daniela) aveti un dictionar academic de minune(grozav de la grozavii) care caracterizeaza romanii incarcati cu „patriotism”(?) . Fi-ti mandri de voi . „Daca esti prost de mic , cand esti mare numai te joci !” Valabil si pentru voi !!!!!

de Adrian la 1 septembrie 2018 - 21:41

Frustratule prosciuto sterge-ti mucii de la nas ca iti intra in gura si te ineci dracului

de pro ciuta la 2 septembrie 2018 - 10:31

Bravo Adrian , si tu ai un limbaj caracteristic corespunzator calitatilor tale !

de margit la 2 septembrie 2018 - 10:51

toate lumea stie ca lajos se ocupa cu condus pe postacii impotriva la domnul ciuta si laromanii din carei.plateste bine pe ei ca sa minte pe toate lumea si sa poate face afacerile jeno si apoi imparte banii amandoi.

de unio la 2 septembrie 2018 - 17:56

@prosciuto 20:51, cand nu stii sa scrii „fiti mandri…” n-ar trebui sa vorbesti despre prosti. Care, daca nu sunt si fuduli ….. Dictionarul cuprinde tot felul de cuvinte din VOCABULARUL unei limbi. Adica, pentru prosti, te refereai fara stii la vocabular, nu la dictionar. Asta pentru ca esti ungarist (demonstrat de la „tricoloristii tai” citire). Daca te deranjeaza vocabularul, sorry, un filosof in viata a decretat ca „muie” e doar expresia protestului, deci nu e obscenitate. Cat despre o injuratura de 3,14 catre az anyad, pentru ungaristii criminali, ucigasi de batrani, copii, femei gravide, ea nu este decat o picatura de aparenta „compensatie” pentru un ocean de crime reale comise de „vitejii” lui Horthy. Fiindca, atunci cand a fost vorba sa lupte cu barbatii romani, si-au pierdut ciucurii atat pe podul Satmarului (ungurii) cat si pe cel al Kocsord-ului (secuii). Daca ai o problema cu vocabularul, atunci ar trebui sa stii ca asta te asteapta cand folosesti acelasi vocabular ca sa negi crimele abominabile ale ungaristilor impotriva romanilor. Atunci cand indraznesti sa negi evidentele, asta meriti! Litera greceasca „Pi”.

de laura la 2 septembrie 2018 - 22:09

discriminare!!!! rusine autoritatilor satmarene!!!!!

de Miklos la 3 septembrie 2018 - 18:28

Pro ciutache, felicitari tocmai ai fost promovat, esti retatdat sef!

Lasati un comentariu