Sfințire de catarg la Carei

• publicat la: 3 August 2018
Sfințire de catarg la Carei

Duminică, 5 august, la orele 18:30, după săvârşirea Sfântului Paraclis al Maicii Domnului, la Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Carei, se va oficia un ceremonial militar şi religios de inaugurare a catagului amplasat în faţa locaşului de cult şi de sfinţire a Drapelului Naţional ce va fi înălţat pe acesta. Asociaţia Civică Tempora Satu Mare este cea care a realizat catargul şi drapelul şi care a primit acceptul parohului  de a amplasa construcţia pe terenul bisericii.

Ceremonialul religios va fi oficiat de un sobor de preoţi din Carei şi împrejurimi, în frunte cu noul episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Timotei Bel Sătmăreanul, iar cel militar va fi asigurat de 3 detaşamente ale unităţilor militare din Garnizoana Satu Mare. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai unităţilor militare şi ai altor instituţii.

Manifestarea se înscrie în activităţile Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare, cea care a donat Catargul de susţinere a Drapelului Naţional, menite să contribuie la aniversarea demnă a Centenarului Marii Uniri, fiind un gest de recunoştinţă pentru jertfa înaintaşilor care ne-au lăsat în urmă cu un secol o Românie Mare, liberă, independentă şi suverană. În context, menţionăm că dedicăm acest eveniment marii victorii a Armatei Române din 6 august 1917, în crâncena bătălie de la Mărăşeşti, cea care a făcut posibil ca la 19 aprilie 1919 Careiul şi Sătmarul să fie eliberate şi integrare Trupului Sfânt al Ţării.

Ne bucurăm că Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Carei a acceptat până  în cele din urmă să amplaseze un catarg cu drapel românesc pe terenul său.

https://www.buletindecarei.ro/2018/07/inca-cineva-vrea-catarg-cu-drapel-romanesc-la-carei-primarul-tine-la-secret-informatia-degeaba.html

Este a doua biserică care amplasează catarg cu drapel tricolor, prima fiind Biserica Sf. Apostol Andrei în cursul anului trecut.

Poate cu timpul vor îndrăzni şi alte instituţii să amplaseze catarg cu drapel tricolor  în Carei.

https://www.buletindecarei.ro/2018/06/ridicati-catarge-cu-drapel-romanesc-si-la-carei.html

Asociaţiunea ASTRA Carei a depus la Consiliul Local Carei un proiect pentru amplasare catarg cu drapel tricolor din 22 martie dar a a fost respins de consilierii UDMR, primarul Kovacs considerând iniţiativa o provocare. În cursul lunii iulie Asociaţiunea ASTRA a depus o nouă cerere de amplasare catarg.

Evenimentul de duminică 5 august 2018 nu a fost anunţat nici pe pagina Primăriei Carei  şi nici pe cea de la Biserica Ortodoxă  Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir Carei deşi suntem în data de 3 august 2018 ora 22,30.

Buletin de Carei

comentarii

de Andropov la 3 August 2018 - 22:36

Cand iei stirea de undeva, pune sursa ca altfel se cheama plagiat, metehnele astea….

de Buletin de Carei la 3 August 2018 - 22:40

Stirea a sosit pe adresa redactiei impreuna cu invitatia de participare. Invata sensul cuvintelor inainte de a le folosi.

de miki la 4 August 2018 - 07:57

Dl.Primar Kovacs a promis ca va fi catarg si s-a tinut de cuvant.

de Buletin de Carei la 4 August 2018 - 10:37

Fals. Nu s-a ţinut de cuvânt pentru că acest catarg este amplasat pe teren privat de către asociaţia fostilor rezervişti din MAI, SRI. Deci primarul nu are nicio contribuţie şi nici nu a fost nevoie de acordul primăriei, terenurile bisericii fiind scutite de astfel de aprobări. Nici monumentul foştilor români expulzaţi în 1940 din Carei nu a fost dorit de primar şi a fost primit doar de biserica Sf.Andrei.

de Andropov la 4 August 2018 - 15:07

Auzi, Daniela nu fii tare in clanta, si citeaza sursa, ca altfel tot plagiat se cheama, da no, tu esti obisnuita….

de Andropov la 4 August 2018 - 15:35

Auzi, daniela, da dovada ai, nu de alta da suntem obisnuititi cu tine sa nu zici adevarul totdeauna

de Buletin de Carei la 5 August 2018 - 12:10

Nu va place catargul cu drapel romanesc? Ce rusine! Sa nu iti placa steagul tarii tale….

de unio la 6 August 2018 - 14:54

@andropauzov / andrassy 4 august 15:07
Gramatica te da de gol. Imperativul negativ in limba romana este “nu fi” (prost, tare prost, foarte prost, nesimtit, idiot etc.) Daca nu-ti place drapelul romanesc, poate iti place opinca de pe parlamentul unguresc, pusa acolo ca ornament de niste soldati romani. Dintre aceia care, in 4 august 1919, au defilat pe bulevardul Andrassy din Budapesta. Cu tricolorul romanesc.

de pro ciuta la 6 August 2018 - 16:13

Daniela , alias Buletin de Carei , alias unio , esti mandra de opincarii tai care au ajuns la Budapesta sa se civilizeze ? N-ar strica daca tricoloristii tai s-ar plimba prin Budapesta ca sa ia lectii de civilizatie ! Nu ti se pare normal(vorba ta)?

de Buletin de Carei la 6 August 2018 - 16:22

Armata Română a oferit o lecţie poporului maghiar în 1919, a hrănit populaţia înfometată şi a alungat bolşevicii lui Bela Kun. Vă referiţi la civilizaţia poprului care în mod barbar trăgea pe roată românii care îşi cereau drepturile? Sau la cei care în 1940 au intrat în Romînia de Nord şi au expulzat românii care nu se lăsau maghiarizaţi? Atrocităţile lor sunt consemnate în arhive şi în memoria persoanelor care încă mai trăiesc. Pentru voi aşa este normal să procedezi? Comparatia cu unio ne onorează având în vedere cunoştinţele vaste de care dă dovadă. Pe voi nu vă onorează eternele schimbări de Ip uri doar pentru a prolifera minciuni şi manipulări. Nu trebuie să vă fie frică de adevăr.

de Şerban la 6 August 2018 - 17:45

A râs cineva de opinca românească? Dacă nu era opinca românească Budapesta era cel mai comunist stat european….de fapt ei nu au avut nici ţară sute de ani după ce au fugit de la bătălia de la Mohacs. Opinca românească este un brand cu care ne mândrim! Sus opinca români! Dacă trebuie o mai ridicăm odată ca în 1919!

de unio la 7 August 2018 - 21:30

@prosciuto, 6 august 16:13
Ca esti ungarist, e deja de notorietate. Acum doar ai confirmat, delimitandu-te de romani prin denumirea voit peiorativa “tricoloristii” din formularea “tricoloristii tai”, de unde rezulta ca nu ai acelasi tricolor ca si romanii. Probabil esti tricolorist de piros-feher-zold. Ceea ce nu e rau strict faptic. Rau devine abia cand sovinismul inerent ungarismului se demasca. Civilizatia ungureasca au vazut-o si au simtit-o opincarii mult inainte de a ajunge la Budapesta. Au experimentat pe propria piele toleranta religioasa a lui Ludovic de Anjou inca din 1366, cand a impus si aa conditionat recunoasterea calitatii de nobil de apartenenta la catolicism, “unio trium nationum” de la 1437, tripartitumul lui Werboczy de la 1517, approbatele si compilatele, umilintele, tratamentul discriminator si chiar masacrele, nemaivorbind de ungarizarea cu forta din timpul regimului dualist. Faptele ungurilor din 1918-1919 demonstreaza inalta lor civilizatie, asa cum au demonstrat-o mai apoi la Ip, Treznea, Muresenii de Campie, Sarmas, Cerisa, si altele din perioada 1940-1944. Civilizatii aia de la care opincarii ar fi trebuit sa ia lectii (de civilizatie, evident!) au ucis oameni pasnici, fara aparare, copii, femei, batrani, ba chiar au si scos cu baioneta un prunc nenascut din pantecele mamei. Civilizatii aia experimentau cezariana, nu-i asa? Asemenea “civilizatie” criminala a la Ducso Csaba trebuie sa invete opincarii? Poate, totusi, ai dreptate si ar fi trebuit nu numai sa o invete, dar sa o si aplice chiar pe ungaristi. Sa le aplice acelasi tratament. Ca atunci sigur nu te-ai mai fi umflat in pene cu civilizatia criminala a lui Was Albert, Bay, Nyiro si ceilalti calai unguri.

Lasati un comentariu