Avram Iancu comemorat la Carei

• publicat la: 9 September 2018
Avram Iancu comemorat la Carei

Ce veşti mai aveţi voi români despre Iancu, să spună ce ştiu toţi acei care ştiu, Ce veşti să avem? Suntem oastea lui Iancu, La Ţebea, la Carei, eroul e viu!

Astăzi, 9 septembrie 2018, a avult loc la Carei comemorarea a 146 de ani de la moartea lui Avram Iancu, Erou Naţional.

Imnul de stat a fost intonat de către Angela Munteanu şi Dorel Iurcencu alături de întreaga asistenţă. Slujba de pomenire a fost oficiată de către preotul paroh Popa Ilie din Carei, preot pensionar Danciu şi de preotul din Marna Nouă, Călin Pop. Un singur preot a fost din Carei, de la cele 5 biserici româneşti.

Au fost rostite alocuţiuni de către Daniela Ciută,preşedinte ASTRA, Despărţământul Aurel Coza Carei, Mircea Dobra, presedinte al Societăţii Avram Iancu Satu Mare şi Mihai Bertieanu, preşedinte onorific la Asociaţia foştilor refugiaţi din 1940, filiala Carei.

Au depus coroane de flori subunităţi din cadrul MAI, Direcţia de Cultură Carei, Asociaţiunea ASTRA, Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti, Grup folcloric Marna Nouă, moţii din Scărişoara, Societatea Avram Iancu, Asociaţia Unirea 2009, Asociaţia urmaşii lui Horea şi PNL Carei. Nu a fost prezent nimeni din administraţia locală. Nici măcar invitaţia oferită primăriei nu a fost postată pe pagina oficială spre deosebire de oricare alt eveniment neromânesc.

Programul artistic a fost asigurat de către recitatorii Lavinia Paşca din Scărişoara, Dorel Iurcencu şi Marcel Ursan de la ASTRA Carei, de interpreţii Aida Negrea din Scărişoara , Angela Munteanu din Satu Mare şi Dănuţ Mateş din Carei. Acompaniamentul a fost asigurat de către taraful moţilor format din Marius Mateş, Ghiţă Jurj şi Sabin Chiş. Nu a lipsit nici taraful Ceatăra condus de fraţii Paşca. La final toţi cei de faţă au dansat o horă românească în jurul bustului lui Avram Iancu de pe soclul degradat.

GALERIE FOTO

În a doua sa intervenţie, Mircea Dobra a afirmat că a fost invitat de primarul Kovacs pentru a discuta despre reabilitarea monumentului Avram Iancu de la Carei. O nouă sfidare la adresa asociaţiilor culturale româneşti din Carei din partea primarului care are discuţii în spatele uşilor închise cu preşedintele unei asociaţii din Satu Mare.

Se pare că nu a renunţat nici acum la intenţia de a desfiinţa platoul pe care se fac comemorările Eroului Naţional Avram Iancu şi de a desfiinţa şi monumentul în sine pentru a aduce la Carei atmosferă ,,vieneză,,.

Vremuri grele pentru românii din Carei, discriminaţi şi urmăriţi pas cu pas.

Asociaţiunea ASTRA Carei şi Asociaţia Colonia Moţilor mulţumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a manifestării precum şi celor care nu s-au sfiit să vină la bustul lui Avram Iancu. Mulţumirile se îndreaptă şi către cei care au refuzat să facă cunoscut evenimentul deşi au fost invitaţi şi rugaţi să o facă pentru că astfel am avut certitudinea că interesele personale şi financiare sunt mai presus de sentimentele româneşti.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu