Încâlceala declaraţiilor legate de înlăturarea troiţei din Satu Mare

• publicat la: 13 septembrie 2018
Încâlceala declaraţiilor legate de înlăturarea troiţei din Satu Mare

Ieri, 12 septembrie 2018, troiţa  sfinţită din centrul mun.Satu Mare a fost ridicată de pe soclul unde era amplasată.

Primarul a transmis  intenţia sa de ridicare a troiţei din centrul oraşului către prof.Livia Haidu  motivând că   troiţa ar fi fost amplasată fără autorizaţie.

Potrivit celor declarate de Ciprian Fabian de la cabinetul primarului, miercuri, 12 septembrie 2018 a fost invitată la discuţii  doar doamna Haidu, cadru didactic pensionar. Speriată  de  cele comunicate privind ridicarea troiţei de pe amplasamentul din centru, dânsa a mers însoţită de col(r) Voicu Şichet de la Asociaţia Tempora.

Fostului prefect Cornel Morar venit special pentru discuţii pe această temă cu primarul i s-a refuzat participarea la dialog, Voicu Şichet comunicându-i  că au voie să intre doar 2 persoane.

Ciprian Fabian  afirmă că primarul nu a impus ridicarea de îndată a troiţei dar că i s-a comunicat doamnei Haidu că amenda pentru amplasare neautorizată  este de 50 mii lei şi că se doreşte  modernizarea zonei respective. Suma uriaşă vehiculată ca amendă pentru Livia Haidu a dus la panicarea sa, având în vedere că este doar un pensionar fără posibilităţi materiale de acest rang.

Pentru orice comunicat oficial al primăriei ce  impune ridicarea unei construcţii de pe domeniul public  se alocă o perioadă pentru prezentarea documentelor  aferente.

Afirmaţiile legate de sumele uriaşe reprezentând sancţiunile au fost suficiente pentru ca un pensionar să cedeze şi să fie de acord cu ridicarea troiţei dacă e să dăm crezare celor afirmate de angajatul primăriei deşi nu se cunoaşte câte dintre monumentele amplasate în oraş au avizele necesare. Tot potrivit celor declarate de Ciprian Fabian, în zona din care a fost ridicată troiţa se doreşte amplasarea Monumentului eroului necunoscut de către Voicu Şichet de la Asociaţia Tempora.

La Carei, în luna ianuarie 2018, Instituţia Prefectului Satu Mare a atras atenţia Primăriei Carei  despre lipsa avizelor pentru cele 2 monumente amplasate pe repede înainte la sfârşitul anului trecut, monumente plătite din banii careienilor şi anume grupul statuar  Otilia Marchiş-Ady Endre şi cel cu biblia reformată.

TROIŢA din Satu Mare a fost sfinţită în anul 1991 de PS Iustinian Chira şi resfinţită în anul 2014.

Buletin de Carei

 

 

 

Lasati un comentariu