Salutăm apariţia Asociației Club Sportiv MIRCEA DOHAN din CAREI

• publicat la: 26 ianuarie 2019
Salutăm apariţia Asociației Club Sportiv MIRCEA DOHAN din CAREI

Să spunem Bun Venit Asociației Club Sportiv MIRCEA DOHAN!

Scopul asociației constă în organizarea și administrarea activității sportive (handbalistice), promovarea handbalului și practicarea educației fizice și sportului – handbal, în toate formele sale, de către jucători, indiferent de statutul lor (amator sau profesionist), precum și participarea la activitățile și competițiile sportive, la toate categoriile de vârstă (copii, juniori și seniori), promovarea intereselor membrilor, prin implicarea acestora în activități: sportive, sociale, culturale și de dezvoltare personală, promovarea de activități sportive, în toate ramurile de sport, selecția, inițierea și pregătirea sportivă a celor interesați, indiferent de vârstă, în domeniul acestor ramuri sportive.

Mircea Dohan a fost careianul care a făcut din handbal nu numai o pasiune dar şi o artă.

Profesorul Mircea Ioan Dohan s-a născut la data de  21 februarie 1949, a absolvit  Liceul de Cultură Generală din Carei în 1967, Şcoala Tehnică Financiară  din Baia Mare (1969) şi Institutul de Educaţie Fizică din Oradea (1974). Se căsătoreşte în 1975 cu Maria Podină,avand  împreună  2 copii, Monica şi Mircea. Marţi,21 februarie ar fi împlinit 63 de ani.

Povestea incepe in 1963,când Tegen Ioan, proaspăt absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică de la Cluj, se reîntoarce în Carei (oraşul său natal) pentru a activa ca profesor. Îşi aminteşte cu mult drag de acea perioadă.

În scurta perioadă cât am fost profesor la Carei (septembrie1963 – martie 1964) am încercat să formez o echipă pentru finala regiunii Maramureş la seniori. Pentru această echipă l-am selecţionat şi pe elevul Mircea Dohan . Avea nişte calităţi extraordinare: calităţi fizice – viteza de reacţie, lansare şi execuţie, îndemanare foarte bună, forţă generală (cu o remarca: forţă in picioare şi a mâinii de aruncare), calităţi morale şi intelectuale deosebite (disciplinat tactic, perseverent, mereu a urmărit să se perfecţioneze în însuşirea procedeelor tehnice specifice unui jucător de semicerc – pivot), gândirea rapidă (de cele mai multe ori găsind cele mai bune soluţii de finalizare). Activităţile sportive (în afara fotbalului) s-au desfaşurat în complexul sportiv din incinta parcului, iar fotbalul,la complexul din spatele spitalului de boli contagioase “ îşi aminteşte Ioan Tegen,ulterior  antrenor la echipa „Minerul” (Minaur) Baia Mare.

Echipa Careiului condusă de Tegen Ioan (şi antrenor şi jucător) avându-i  in componenţă printre alţii pe Tegzeş Nicolae, Mircea Podoabă, Karoly Koracsony, Mircea Dohan, Bereczky Ferenc se prezintă la barajul pentru divizia B disputat la Sighetul Marmaţiei şi  învinge în finală  Minerul Baia Mare,calificându-se în divizia B. Băimărenii contestă dreptul de joc al Prof. Tegen şi câstigă la masa verde. Tegen Ioan  este ofertat şi acceptă postul de antrenor la Minerul Baia Mare unde are un parcurs excelent culminând cu promovarea în divizia A.

Mircea Dohan continuă să joace handbal în echipa liceului, “Ştiinţa Carei“, sub îndrumarea  profesorului Bucsin Laszlo. În acea perioadă, fără nici o excepţie, Ştiinţa Carei era campioana regiunii Maramureş depăşind echipele oraşelor Baia Mare, Satu Mare, Sighetul Marmaţiei şi Seini.

Mircea Dohan debutează  în divizia A la data de  24.08.1969,  Minerul Baia Mare Impunându-se în prima etapă a sezonului 1969-1970 în faţa echipei  Politehnica Timişoara cu scorul de 8-7(3-3).

Incepe un campionat de vis. Rămâne cu amintirea unor dueluri cu Gaţu, cu Gruia, cu Oţelea, cu Nodea, cu Penu, cu Stockl, cu Marinescu, cu Goran, cu Kicsid, cu Gunesh toţi campioni mondiali în 1970, cu amintirea unor mari victorii (21-17 cu Dinamo Braşov la 18.10.1969; 13-5 cu Dinamo Bacău la 10.05.1970; 27-14 cu Rafinăria Teleajen la 07.06.1970) şi a unor meciuri memorabile de un dramatism rar intâlnit (16-17 cu Dinamo Braşov la 14.09.1969; 13-12 cu Voinţa Bucureşti la 21.09.1969; 20-20 cu Poli Timişoara  la 03.10.1969; 18-18 cu Dinamo Bacău la 17.10.1969; 17-18 cu Steaua Bucureşti la 03.05.1970; 11-12 cu Dinamo Bucureşti la 07.05.1970; 15-16 cu Voinţa Bucureşti la 21.05.1970 in derby-ul pentru retrogradare).

Palko Ioan (Minerul Baia Mare, în prezent antrenor CSM Satu Mare) Eu am ajuns la echipă în toamna anului 1969 când echipa promovase în divizia A. Mi-a plăcut atmosfera care era la echipă. Mircea era un tip excepţional care menţinea atmosfera în echipă. Eram o adevarată familie la Minerul, de aceea am şi făcut performanţă.“

Cristian Gaţu (Steaua Bucureşti, în prezent Preşedintele Federaţiei Române de Handbal): Menţionez că in acea perioadă chiar dacă eram adversari în teren eram prieteni în afara lui. Despre Mircea Dohan, plecat dintre noi prematur, nu am decât amintiri frumoase şi îi port un mare respect pentru pasiunea, devotamentul şi ambiţia pe care le-a dovedit în şi pentru handbalul românesc. Pentru el, şi nu numai, conta victoria pe terenul de joc şi respectul faţă de adversari înainte şi după aceasta. Ca adversar sportiv pot spune că era de o competitivitate şi ambiţie deosebită, iar ca prieten, de o loialitate şi disponibilitate de mare ţinută. Din păcate acest OM şi calităţile lui, menţionate mai sus, lipsesc astăzi din handbalul românesc, din sportul şi societatea noastră! Dumnezeu să-l odihnească în pace! “

Profesorul Mircea Dohan s-a stins din viaţa în data de 9 iunie 2010.

Felicitări familiei regretatului handbalist Mircea Dohan pentru implicarea în păstrarea memoriei sale şi în continuarea promovării acestui sport la Carei.

Memorialul Mircea Dohan la handbal a ajuns deja la a VII-a ediţie şi este cel mai mare turneu internaţional din România adresat handbalului juvenil.

Succes Asociația Club Sportiv MIRCEA DOHAN din Carei!

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2012/02/in-memoriam-mircea-dohan-un-om-dedicat-sportului.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/03/start-la-memorialul-mircea-dohan-carei-2017-cristian-gatu-si-stefan-birtalan-onoreaza-din-nou-cu-prezenta.html

 

http://www.buletindecarei.ro/2016/04/cristian-gatu-si-stefan-birtalan-revin-la-carei-la-memorialul-mircea-dohan.html

Lasati un comentariu