De ce tulburați liniștea soldaților români din cimitirele patriei?

• publicat la: 30 mai 2019
De ce tulburați liniștea soldaților români din cimitirele patriei?

UDMR va organiza o conferință de presă la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului în data de 6 iuni a.c. la ora 16:00 după ce asociațiile românești au anunțat acum 2 săptămâni că vor comemora  soldații români de Ziua Eroilor în aceeași locație. 

Nici în cimitirele patriei nu mai au liniște soldații români căzuți în luptele de apărare a neamului românesc! Dacă în cimitirele din județul nostru  își dorm în liniște somnul de veci soldați de toate naționalitățile, nu la fel se petrece la cimitirul internațional de pe valea Uzului.

După  începerea lucrărilor de reabilitare a crucilor eroilor români de către Primăria Dărmănești, autoritățile din județul Harghita au demarat o adevărată vânătoare de vrăjitoare și demonstrează că încă nu au reușit să acorde respect reciproc simbolurilor fiecărei naționalități. Nici la capitolul toleranță nu au notă de trecere.

Astfel, primarul UDMR Gergely Andras, a inițiat în 23 mai 2019 un proiect în  CL prin care a fost interzis accesul în incinta Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a atacat ieri, 29 mai, Hotărârea nr. 13/2019 a Consiliului Local Sânmartin  inițiată de primarul UDMR Gergely Andras.  Din punct de vedere legal, hotărârea CL Sânmartin este supendată de drept și nu mai produce efecte. Doar că anumite capete înfierbântate care nu doresc bună înțelegere și conviețuire pașnică au încuiat cu lacăte și lanțuri poarta de acces la cimitrul internațional de pe Valea Uzului.  Noaptea minții!

Cimitirul de pe valea Uzului este unul cu caracter internaținal din moment ce aici sunt îngropați ostași de mai multe naționalități.

Măsura avea drept scop blocarea accesului românilor care și-au anunțat deja prezența la Valea Uzului pentru data de 6 iunie a.c., ziua în care românii sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Abrogarea HCL Sânmartin de interzicere a accesului în cimitir  și revenirea la normalitate nu a fost pe placul celor care nu doresc conviețuire pașnică și respect reciproc în România.

Astfel, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Robert Gruman, membru UDMR, a anunțat faptul că UDMR va organiza o conferință de presă la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului în data de 6 iuni a.c. la ora 16:00. Membrii PCM din CJ Covasna și-au anunțat și ei prezența.

În condițiile în care românii au anunțat de acum 2 săptămâni comemorarea eroilor de Ziua Înălțării Domnului, 6 iunie 2019, ora 17,00, la cimitirul de pe valea Uzului, mii de români confirmându-și prezența.

Deci românii nu sunt lăsați să își comemoreze în liniște eroii care dorm în cimitirele patriei!

La Carei nu avem plăci oficiale pe primăria cu conducere exclusiv UDMR, ni se refuză dreptul de amplasa catarg cu tricolor pe domeniul public, ni se ascunde un monument de for public după o perdea forestieră iar elevii români nu au acces la învățământ în limba maternă, limba română, pentru orice meserie ce se predă în școlile de stat. Nu am uitat nici de încercările de la Carei de a despărți cimitrul central în două părți, cu gard înalt cu  sârmă ghimpată, după naționalitatea celor ce dorm somnul de veci acolo. Deci nu numai la granița de nord-vest administrațiile  UDMR nu respectă românii și simbolurile lor.

Potrivit   historia.ro, la Valea Uzului primele lupte în zonă au început în 12 Octombrie 1916 cu bombardamente de artilerie și o tentativă de înaintare a trupelor maghiare. În zilele următoare armata austro-ungară a concentrat în Valea Uzului Divizia 39, în timp ce din partea română se afla Regimentul 27 infanterie și o baterie. Peste două zile un întreg batalion unguresc, comasat într-o vâlcea pentru atac, a fost decimat cu bombardamente de artilerie.

Superioritatea numerică a diviziei inamice a obligat în zilele următoare soldații români să se retragă din satul Valea Uzului către Sălătruc. Cu ajutorul întăririlor sosite din Comănești, trupele române reușesc să respingă peste graniță ostașii inamici. În bătălia din 27 Octombrie 1916 românii au luat 900 prizonieri. Aceasta a fost prima mare confruntare militară din Valea Uzului și pe culmile din jur. Frontul s-a stabilizat în zonă, în ciuda atacurilor Diviziei 39 în perioada următoare.

În paralel cu acest atac pe Valea Uzului, armata austro-ungară a încercat să forțeze și trecătorile de la Ghimeș și Oituz. În aceste lupte, Divizia a 7-a românească a pierdut în luna Octombrie 1916 peste 1900 soldați și ofițeri, din care circa 450 morți și restul dispăruți.

Eșecul ofensivei austro-ungare de a forța linia de apărare românească pe Valea Uzului în Octombrie 1916 – Ianuarie 1917 a determinat o planificare minuțioasă a unei ofensive în primăvara anului 1917. Divizia 39 austro-ungară a urmat prin rotație pregătiri de tragere cu mortierele germane de 21 cm în poligonul de la Jigodin. În 8 Martie 1917, după o pregătire intensă de artilerie, a urmat atacul diviziei austro-ungare ajutată și de un regiment bavarez pe un front de câțiva kilometri pe culmile Carpaților Orientali, la nord și la sud de Valea Uzului.

Singurul câștig a fost vârful Moghioroș (1238 m), situat la circa 1,5 km nord de satul Valea Uzului, apărat de trupe rusești. Au murit atunci 29 de ostași unguri și 4 germani, respectiv 408 ruși, conform unui studiu foarte amănunțit publicat în 1944 de József Bánlaky Doberdoi, A m. kir. kassai 39. honvéd gyaloghadosztály harcai Erdély keleti határán. A Magyaros-tető elfoglalása 1917 március 8-án (Războiul diviziei maghiare regale de infanterie 39 din Kosice la hotarul estic al Transilvaniei. Cucerirea vârfului Moghioroș în 8 Martie 1917).

Frontul nu a mai suferit schimbări în perioada următoare, probabil din cauza reliefului. Cucerirea acestui vârf a fost singura victorie a diviziei austro-ungare 39, trâmbițată ca un succes remarcabil al ,,tigrilor,, maghiari  de către istorici de ocazie pe internet!

Reamenajarea cimitirului de către autoritățile maghiare în 1994-1998 a avut ca scop maghiarizarea cimitirului, dovedită și de inscripțiile afișate. Lăudabil este că istoricii maghiari au identificat pe baza documentelor numele majorității soldaților morți în bătăliile din 1917-1917, respectiv 1944. Divizia 39 avea sediul la Kosice, oraș aflat azi în Slovacia.

Din această divizie a armatei austro-ungare făceau parte regimente cu soldați maghiari și slovaci, ultimii înregistrați cu numele maghiarizate. Cel puțin în cazul regimentelor 9 și 10, cu sediul la Miskolc, cercetările au permis identificarea majorității celor decedați. Pe tablele de marmură sunt câteva sute de nume, ceea ce arată că restul, până la 1306 de morminte, sunt în cea mai mare parte ale altor soldați români și ruși, neindentificați.

În 1994, conform presei, au fost profanate mormintele soldaților nemaghiari prin schimbarea numelui sau etniei, fiind tratați ca soldați maghiari necunoscuți. De exemplu, potrivit registrului din 1927, la poziția 763 era îngropat soldatul român Gheorghe Cosma. Data morții, 29 Martie 1917, sugerează că a fost rănit și a căzut prizonier în timpul ofensivei maghiaro-germane de la începutul lunii respective. După profanarea mormintelor de către asociațiile ungurești în 1994, pe mormântul lui Gheorghe Cosma este o cruce pe care scrie soldat maghiar necunoscut.

Asociația Calea Neamului alături de  Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și de societatea civilă românească roagă  participanții la cinstirea memoriei eroilor din data de 6 iunie 2019, ora 17,00, de la cimitrul din valea Uzului  să nu răspundă provocărilor de orice fel, indiferent sub ce formă sau din ce parte vor veni acestea.
Totodată, același îndemn la echilibru, calm și respect este adresat și concetățenilor de etnie maghiară, în mod deosebit liderilor acestora, care continuă provocările cu scopul menținerii în spațiul public a unei pseudoprobleme interetnice, în contradicție cu legislația și practica românească și europeană privind organizarea cimitirelor internaționale, unde își dorm somnul de veci militari din mai multe țări.

Buletin de Carei

comentarii

de Pui la 31 mai 2019 - 14:09

De la acest cimitir se poate ajunge la un conflict inter etnic.Acesti secui maghiarizați și semianalfabeți sunt folosiți de Budapesta doar doar a izbucni un conflict interetnic iar apoi Budapesta să sară că așa zisii maghiari sunt persecutați.Din fericire și-au dat arama pe față iar U.E știe cu cine are deaface.Daca făceau așa ceva în Ucraina,Serbia,Slovacia erau linșați iar autoritățile nici nu interveneau decît la sfârșit uitinduse de pe margine.

de Buletin de Carei la 31 mai 2019 - 14:21

Așa procedează când vor să manipuleze opinia publică internațională. Aici toată lumea știe ce se petrece. Urmăriți ce fac la Carei unde refuză românilor un reprezentant în conducerea orașului dar și respect reciproc și tratament nediscriminator. Unii nu vor conviețuire în pace ci doar dictatură.

de Pui la 1 iunie 2019 - 23:49

Am urmărit vizita Papei Francesco și nu Ferent papa cum îl schimonosesc maghiarii uitind că pina in jurul anului 1870 scrierea documentelor imperiale erau exclusiv in latină.In parcul dendrologic am avut neplăcerea sa aud un profesor care explică că contele Karoli Sandor in sus și în jos in fata statuii lui Karoli Alexander cum scrie pe soclu.Contrariat am intervenit și am spus că de ce nu le spune copiilor că limba latina era folosita acum 100 de ani și de acea Karoli nu e Soni sau Sandor care nu exista nicăieri numai în limba maghiară. Profesorul sa înroșit sa uitat la mine și mi-a părut bine că n-am apucat ani 1940 că cred că eram pus în primul vagon și deportat.La Șumuleu Ciuc sa simțit o incrincenare din partea auditoriului iar papa Francesco a simțit asta.La Iași sa simțit că acasă . Nici macar sfintul părinte nu a reușit să-și apropie acești oameni din secuime manipulați și creduli. izolați de binefacerile culturii europene .

de Pui la 4 iunie 2019 - 15:17

Concluzia UDMR este că soldații români n-au ce căuta în valea Uzului deoarece trupele maghiare nu sau luptat cu trupele românești ci soldați maghiari sau împușcat intre ei deci soldații români n-au existat.Va dați seama ce e in mintea acestor oameni.Ar fi instanre să șteargă din istorie primul război mondial și să spună că hotărârile marilor puteri de la Trianon nu au existat.Va dați seama ce o să spună Bruxelles ,saracii români bine sau procopsit cu șovini aia pe cap.

de Traian la 4 iunie 2019 - 22:23

Frustratzii p8l11

de Rolland la 5 iunie 2019 - 15:49

Ma dar destepti sunt unii….. 😀 Deci papa nu e Ferenc, cum ii zic maghiarii, doar Francisc, cum ii zic romanii…. 😀 mai dar destept mai esti….. „Hotararile marilor puteri de la Trianon” exista….. si au valabilitate 100 de ani….. 99 deja au trecut !!!!

de ion la 5 iunie 2019 - 16:59

dar nici VERNE GYULA, nu este JULES VERNE.

de Traian la 5 iunie 2019 - 17:25

Auzi rolland te-o invatat mata sa numeri pana la 99?

de Pui la 5 iunie 2019 - 18:51

Uită-te bine Rolando că eu am scris Francesco cum e numele papei.Vezi dragul meu că sa ceri după 100 de ani teritorii se numește iredentism și iî este specific numai Ungariei.Nici o țară Europeană nu are asemenea discurs.Si ca sa vezi ce deștept sunt ,toate țările Europene sunt Indo-europene numai Ungaria este Euroasiatica ca Rusia cu ajutorul căreia Orban vrea să facă Ungaria mare.Si apoi cereți românilor să vă iubească.

de Rolland la 6 iunie 2019 - 06:20

Mai Traian, pe mine ma invatat la scoala sa numar, si sa ma si gandesc, dar vad ca tu nu prea ai frecventat scolile, de aceea ai ramas atat de dobitoc…….
Mai puiule !!! De ce nu te-ai legat de romani, ca il numesc pe Papa Francisc, si nu Francesco???? Ca te legi de maghiari, nu ca te deranjeaza, ca nu Francesco l-a numit cineva !!!! In al doilea rand, daca eu inchiriez de la tine un imobil pe 10 ani, tu mai vii dupa 10 ani sa ceri imobilul??? sigur, ca e al tau, eu doar l-am folosit!!! Cati stramosi ai tai au trait pe teritoriul Transilvaniei prin secolul al 18-19 si ce nume de familie au avut??? 😉 😉 😉

de Buletin de Carei la 6 iunie 2019 - 08:06

Bokor sau tufa e acelasi lucru? Vesnica pomenire ostasilor romani care au luptat pentru poporul român!

de Pui la 6 iunie 2019 - 10:22

Draga Rolland am merge mai departe cu discuția și aș menționa că români ardeleni au fost maghiarizați prin scghimbarea numelui (contele Apony) au fost trecuți forțat de la ortodocși la greco-catolici nu aveau voie să locuiască în oraș nu aveau voie sa poarte cizme nu puteau sluji în romana nu aveau școli nu egzistau etc.Pune mînă și informeazate din mai multe surse că sa vezi ce grozavii au făcut în 1940 etc.Dupa ce au fost lăsați să locuiască în orașe au devenit automat majoritari.Daca români va făceau așa ceva ar fi fost exterminați.Pune mînă că ai de unde te informa și gindeste cu capul tau nu cu capul conducătorilor UDMR care va vor duce într-o fundatura a istoriei.

de Pui la 6 iunie 2019 - 10:42

P.S Dacă ești catolic bistos strămoșii tăi au fost șvabi care au fost maghiarizați au pierdut minunata limba germană și marea cultura universala germană limitinduse la mica cultura maghiară .Puneti mînă refaceți școlile germane distruse de unguri și nu mai criticați romanii.

de Poet Carei City 2019 la 6 iunie 2019 - 13:14

De ce tulburati linistea soldatilor,de ce nu tulburarati linistea SMECHERILOR,si a BOGATILOR, Au oamenii bani multe,ca si PENE Pe Broasca,viata e frumoasa,bucurari va de viata.

de Rolland la 6 iunie 2019 - 18:46

Ce faci cucoana? Ciuta cu ciuma e acelasi lucru? Si tu ai vorbit de Papa Francisc si nu de Francesco! De ce imi dai restrictie sa nu iti mai pot raspunde la jigniri, buruiana de Carei!

de Rolland la 6 iunie 2019 - 18:50

Puiule, lasa vrajelile, si raspunde-mi la intrebare! Sau nu ai stramosi cu nume romanesc din Erdély?

de Pui la 7 iunie 2019 - 01:40

Am sa dau cite a nume dar am sa traduc așa cum stiu :Sălăjan Apony la făcut Silaghi care egzita cu zecile de mii,Rotaru=Fórogou ,Surdu=Sighet,Albu=Feyer,Lăcătuș=Lácatòs,Suciu=Süçsy,Feraru=Wasas,etc.Sint sute de exemple și la șvabi Uyfalvi,Res=Reys la ucraineni Tot=Tout.Au fost maghiarizaate și numele de pe morminte.Oare draga Rolland crezi că o națiune care se respecta face așa ceva.De ce nu incap morții de toate națiile in cimitirul din valea Uzului.Daca se vroia înțelegere nu trebuia pus lacăt ci așteptat pina instanta se pronunță cine are dreptate și apoi în funcție de asta cel care are dreptate să pună lacăt.De ce sīnt folosiți secui care nu sunt maghiari împotriva românilor.Sa vina adevărații maghiari reformați sa discute.

de Rolland la 7 iunie 2019 - 05:10

Eu am cerut sa scrii cativa din stramosii tai, si nu niste nume pe care tu stii sa traduci din mghiara in romana….. In Valea Uzului incap toti mortii care au fost inmormantati acolo…. Dar ostasii romani nu sunt inmormantati acolo, ci in alre cimitire! Sau crezi ca dupa batalie sau adunat cele doua parti, haidati sa le ingropam impreuna, ca impreuna le-am omorat, sau le-au ingropat separat?

de Traian la 7 iunie 2019 - 05:53

Auzi orlando? Vezi ca astia pe Care ii rudici in slavi si osanale, au fost parsivi si au maghiarizat chiar si lupu adica farkas, si aka e dobitoc, apropo la ce scoala ai fost? La ih ultrasovinism?

de ocsi la 7 iunie 2019 - 07:48

asa vorbesti rouland parca bokor ai fi.nu vrei sa te impaci bine cu romani..rusine sa ai.

de Pui la 7 iunie 2019 - 11:40

Draga Rolland așa iau chemat pe oameni aceia iar apoi Apony ia schimbat.Vrei să spui că la chemat Fárkas și maghiarii l-au făcut Lupu.Vai tare v-au spălat creierii UDMR.

de Jenica fara frica la 7 iunie 2019 - 23:32

Auzi ba rolly, meri ma in ungaria daca te deranjeaza comportamentul nostru la noi acasa, ca de erati in alta tara ca calcau aia pe cap pana acum

de gabi la 7 iunie 2019 - 23:39

in Ungaria nu se cauta bokor ca au deja prea multe

Lasati un comentariu