Dublu eveniment editorial, prilejuit de Ziua Imnului Național al României

• publicat la: 27 iulie 2019
Dublu eveniment editorial, prilejuit de Ziua Imnului Național al României

Instituția Prefecului Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Asociația Civică „Tempora” Satu Mare organizează luni, 29 iulie 2019, cu începere de la ora 1100, în găzduirea Cercului Militar Satu Mare, un dublu eveniment editorial.

Evenimentul se derulează pentru a marca Ziua Imnului Național al României și va aduce în atenția publicului sătmărean două cărți recent apărute în peisajul editorial românesc: „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, semnată de Maria Someșan, și „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeș-Făget”, volum semnat de Ioan Lăpușneanu.

Cele două volume vor fi prezentate publicului sătmărean de către Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prof. Teodor Curpaș și Col. (r.) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”.

            Volumul „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, apărut în Anul Centenarului Marii Uniri, la Editura Altip din Alba Iulia, este considerat a fi unul documentar care degajă profunzimea sentimentelor de unire, libertate și credință. Prof. Teodor Curpaș, într-un articol recent prin care semnalează apariția acestei lucrări spune că Maria Someșan vine din Cluj-Napoca în Satu Mare cu o frumoasă și utilă carte. (…) Pusă la dispoziția sătmărenilor, formează o largă oglindă a orizontului patriei, a faptelor demne de aprecieri. Prin carte, parcă reînvie utilizarea acestui substantiv „patrie” și a derivatelor lui, pentru că a fost dat uitării, de sus și până jos!

Ediția postumă a lucrării „Emil Rebreanu, Eroul de la Ghimeș-Făget”, semnată de Ioan Lăpușneanu și îngrijită de Ioan Pintea, reprezintă un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița‐Năsăud. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în anul 2018 și beneficiază de un studiu introductiv semnat de Ion Cârja.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor publice locale și județene, manageri și directori de instituții, scriitori și oameni de cultură, profesori, jurnaliști și toți sătmărenii cu preocupări în studiul istoriei naționale.

Lasati un comentariu