Carei și Valea Uzului menționate la știrile TVR de Ziua Armatei

• publicat la: 28 octombrie 2019
Carei și Valea Uzului menționate la știrile TVR de Ziua Armatei

Dacă la Carei a fost prezentă Armata Română de Ziua Armatei nu același lucru s-a petrecut la cimitirul eroilor de la Valea Uzului unde nu a fost picior de reprezentant al urmașilor celor care s-au jertfit pentru apărarea țării.

Ziua Armatei Române a fost marcată prin festivități impresionante în principalele garnizoane din țară, dar și în marile orașe. La Carei în județul Satu Mare au fost marcați și cei 75 de ani de la bătălia care a eliberat ultimului teritoriu național pierdut în urma Dictatului de la Viena.

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită și în cimitirul din Valea Uzului, Harghita. Aproximativ 600 de persoane din toată țara au  adus un omagiu militarilor români căzuți în luptele din zonă. Au fost aprinse 150 de torțe, câte una pentru fiecare dintre cei 149 de eroi care odihnesc aici, iar cea de-a 150-a, pentru un soldat din Primul Război Mondial, ale cărui rămăşiţe au fost găsite recent.

În cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1300 de militari de mai multe naționalități, români, ruși, unguri, germani, austrieci.

Pe 25 octombrie 1944, trupele române eliberau, după lupte grele, orașul Carei, ultima bucată de pământ din Transilvania de Nord. Din 1959, 25 octombrie este Ziua Armatei Române specifică stiri.tvr.ro.

Lasati un comentariu