Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, l-a atacat dur pe ambasadorul român la Budapesta. Anunțul lui Ladiszlau Bölöni

• publicat la: 27 aprilie 2020
Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, l-a atacat dur pe ambasadorul român la Budapesta. Anunțul lui Ladiszlau Bölöni

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, l-a criticat dur pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lăzurcă, după ce oficialul român i-a luat apărarea unei parlamentare de opoziţie din Ungaria, Timea Szabo, într-o dispută privind trimiterea de echipamente medicale și de protecție în Transilvania.

„Probabil că mai jos de atât nu se poate: ambasadorul român a apărat-o pe Timea Szabo”, a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjaro la postarea ambasadorului român pe  un grup de dialog.

Ambasadorul român Marius Lazurca i-a luat apărarea deputatei ungare Timea Szabo, membră a formaţiunii Dialog pentru Ungaria (centru-stânga, opoziţie), care ar fi fost ameninţată după un discurs în Parlamenul de la Budapesta în care criticase trimiterea de către Guvernul de la Budapesta de echipamente medicale de protecţie comunităţilor maghiare din Transilvania, deşi în Ungaria materialele de acest tip sunt insuficiente.

În acest context, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lăzurcă, i-ar fi luat apărarea deputatei ungare Timea Szabo într-o discuţie privată cu alţi ambasadori desfăşurată pe un grup privat al unei reţele de socializare online, informează site-ul de ştiri Index.hu.

Lăzurcă afirmă că are obligaţia de a rămâne ”în afara competiţiei politice din Ungaria” şi nu intenţionează să renunţe la această regulă, însă nu poate abdica de la ”principiile fundamentale ale decenţei umane şi ale bunului simţ”.

Potrivit fostului  negociator-șef al României cu UE, Vasile Puşcaş, demersul ambasadorului României în Ungaria, Marius Lăzurcă, a fost în perfectă legalitate şi a apărat interesul statului român, reacţia ministrului de Externe al Ungariei fiind nepotrivită uzanţelor diplomatice. În același timp, Vasile Pușcaș specifică faptul că de mai mulţi ani, oficiali maghiari fac vizite în România „adresând cuvinte batjocoritoare la adresa istoriei şi culturii româneşti” iar în cele mai multe cazuri nu primesc o replică de la autorități. „Acest comportament al liderilor români a creat percepţia unei iresponsabilităţi inimaginabile, dacă nu a unei complicităţi vădite la propagarea unor mesaje de desconsiderare a românilor”, consideră Vasile Pușcaș, citat de stiripesurse.ro.

 

Nici fosta glorie a fotbalului românesc, Bölöni László, nu rămâne departe de acest incident și specifică în scrisoarea  publicată de kronikaonline.ro  că a vorbit  cu un amic al său ca cele 60 de mii de măști ce au fost trimise în județul Mureș să  fie returnate, poate chiar contravaloarea lor…,, Ne vom descurca cumva  și fără ele că doar există pe lume și Bucureștiul,,.

 

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu