Nu uităm! Uniți la Carei în jurul Monumentului Refugiaților din 1940 la 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

• publicat la: 25 august 2020
Nu uităm! Uniți la Carei în jurul Monumentului Refugiaților din 1940 la 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

Asociația românilor  refugiati, expulzați și deportați în 1940 filiala Carei  în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare va comemora la data de 30 august  2020 victimele ocupației hortyste din România cu gândul la alte  zeci de milioane de oameni din întreaga lume deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale și chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut.

Mărturiile despre perioada ocupației hortyste sunt cutremurătoare. Încă mai sunt  împărtășite prin viu grai de cei care au trăit acele vremuri. Teroarea nu poate fi uitată. Mai există și azi persoane care desconsideră suferințele poporului român și care fac apologia regimurilor totalitare.

Duminică, 30 august 2020, ne vom aduna  în curtea bisericii Sf.Apostol Andrei din Carei pentru un serviciu religios și un moment comemorativ. Sunt așteptați toți cei animați de sentimente de compasiune dar și de respect  la adresa românilor care NU au renunțat la identitatea lor națională și au apărat-o de multe  ori cu prețul vieții.

Vom marca 80 de ani de la semnarea odiosului Dictat de la Viena în urma căruia teritorii românești cu populație majoritar românească au fost cedate fără luptă Ungariei hortyste.

Graiul românesc  a fost interzis cu desăvârșire  în părțile cedate, orice român era obligat să abdice de la cetățenia sa, de la identitatea sa dacă dorea să rămână în gospodăria lui după instaurarea ocupației hortyste.

Prin Dictatul de la Viena, România a fost silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei către Ungaria horthystă, condusă de un regim de extremă dreaptă și aliata lui Hitler. În timpul ocupației, peste o mie de români au fost uciși, 20.000 arestați, zeci de  mii expulzați. Peste 218.000 de români s-au refugiat în Vechiul Regat iar 250.000 nu s-au mai putut întoarce acasă.

Au fost desfiinţate 2.000 de şcoli româneşti, au fost distruse din temelii 13 biserici româneşti, au fost expulzați peste 230 de preoți ortodocși și tot atâtea parohii au fost desființate. Episcopia Maramureșului a fost desființată și Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a fost expulzat.

Românii au recuperat Transilvania cu mari jertfe în toamna anului 1944, după ce Regele Mihai a întors armele de partea Forțelor Aliate.

Nu ne vom rușina să vărsăm o lacrimă pentru cei care au suferit. Nu ne vom rușina să vorbim deschis despre acele vremuri pe care nu le mai dorim repetate!

Nu ne vom rușina să stăm umăr lângă umăr, femeie și bărbat, tânăr și deloc tânăr, localnic și oaspete drag, om de rând și academician, să rostim o rugăciune și să cântăm doinele noastre de jale. Strămoșii noștri merită din partea noastră o astfel de aducere aminte.

Istoricul militar, col(r) Constantin Moșincat  ne va fi alături și va prezenta ultima sa apariție editorială,  ,, Pași pe …caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815- Viena- 1940),, vol.1.

Prefața cărții este semnată de cătreCol(r) dr.Mircea Dogaru.

 

Duminică, 30 august 2020, după ora 12,30, să ne adunăm cu toții în jurul Monumentului Comemorativ dedicat refugiaților din 1940, singurul de acest gen din România.

Asociația românilor  refugiati, expulzați și deportați în 1940  și  Muzeul Județean Satu Mare

 

comentarii

de Popescu la 26 august 2020 - 15:54

Prin tot ce face UDMR prin acțiunile sale de separare a copiilor maghiari de restul copiilor pentru ai putea mai ușor îndoctrina duce aproape sigur într-un viitor nu prea îndepărtat la repetarea tragediei din 1940.

de Popescu la 26 august 2020 - 18:44

Numai că tragedia din 1940 daca s-ar repeta doamne ferește ar fi mult mai mare.In 1940 tinărul stat român reîntregit avea 20 de ani de egzistenta timorat a cedat o parte de teritoriu fara un foc de armă.Cred că după un secol de unificare nimeni sănătos la cap nu își închipuie că România a 6-ea tara ca mărime din UE va ceda macar un metru de teritoriu cuiva și să își lase cetățenii la mila sorții.

Lasati un comentariu