Marş de Recunoştinţă la Cluj la 76 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia hortystă

• publicat la: 11 octombrie 2020
Marş de Recunoştinţă la Cluj la 76 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia hortystă

Un Marș de Recunostință a avut loc astăzi pentru Eliberarea de sub ocupaţia hortystăa Clujului acum 76 de ani..de către Armata Română. Eveniment organizat de ASOCIATIA CULTURAL PATRIOTICĂ AVRAM IANCU CLUJ-NAPOCA.

La data de 11 octombrie 1944, orașul Cluj a fost eliberat printr-o manevră dublu învaluitoare a trupelor romane (Diviziile 18 Infanterie-munte, 11 și 12 Infanterie, Divizia 1 Cavalerie si Divizia 2 Munte), combinată cu un atac frontal al Corpului 104 Mecanizat sovietic.

Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilau pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învaluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor romani.

O contribuție decisivă la eliberarea Clujului de la 11 octombrie 1944 a avut-o Filip Agricola, avansat la gradul de general de divizie la 1 aprilie 1945.

Au depus astăzi coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român din Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Divizia 4 Infanterie Gemina  şi Societatea Avram Iancu.

Lasati un comentariu