DISCRIMINARE! La Carei primarul evazionist nu inițiază proiecte de hotărâre la solicitarea ASTRA ci doar din partea etnicilor maghiari

• publicat la: 13 noiembrie 2020
DISCRIMINARE! La Carei primarul evazionist nu inițiază proiecte de hotărâre la solicitarea ASTRA ci doar din partea etnicilor maghiari

Orice speranță pentru o viață liniștită la Carei, în bună înțelegere și respect reciproc între toate naționalitățile, dispare sub conducerea evazionistului Kovacs Eugen. În mod normal solicitările pentru amplasarea de busturi sau statui ale personalităților culturale ar trebui să fie tratate în mod egal indiferent de naționalitatea lor.

Un nou episod de discriminare crasă din partea primarului evazionist Kovacs a ieșit la iveală astăzi în cadrul ședinței Consiliului Local.

Dacă orice solicitare din partea Asociațiunii ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei era ignorată total de către primarul municipiului Carei nu la fel se petrec lucrurile când solicitările vin din partea societății Ady Endre Satu Mare , reprezentată de dl. Toth Miklos. Adresa prin care societatea sătmăreană solicita amplasarea unei statui  a artistului Ștefan Ruha a fost transformată de primarul discriminator în Proiect de Hotărâre și introdus pe Ordinea de zi. Până și numele artistului a fost modificat.

Nu la fel s-a procedat  în cazul solicitării amplasării unui bust pentru Otilia Marchiș sau Mihai Eminescu sau pentru un catarg cu drapel românesc. Asociațiunea ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei  a fost mereu nevoită să apeleze la înțelegerea  unor consilieri pentru ca solicitările să ajungă să fie discutate în Consiliul Local.

Primarul evazionist al municipiului Carei nu acceptă faptul că și românii au  dreptul la acțiuni identitare și uită că atât imperiul dualist cât și ocupația hortystă sunt deja file de istorie.

Câtă aversiune trebuie să ai împotriva unei asociații românești pentru ca tu, primarul unei localități cu cetățeni de mai multe naționalități, să tratezi de asemenea manieră discriminatoare actele culturale? În clădirea actuală a Primăriei Carei a avut loc ședința de alegere a delegaților careieni la Marea Adunare de la Alba Iulia  pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 dar tu, primar evazionist și președinte al UDMR Carei REFUZI să aprobi amplasarea unei plăci comemorative la Centenarul Marii Uniri!

Pensia specială de la statul român o va refuza Kovacs  la fel cum a procedat cu placa comemorativă românească? Puțin probabil.

Artistul Ștefan Ruha a fost unul de talie mondială și merită să aibă o statuie la Carei chiar dacă societatea în cauză nu a depus nici măcar 2 rânduri despre artistul Ruha. Pentru conformitate, artistul careian se numește Ștefan Ruha, acesta fiind numele sub care a concertat pe marile scene ale  lumii.

Ștefan Ruha s-a născut la 17 august 1931 în Carei, a absolvit Conservatorul G. Dima din Cluj Napoca, devenind apoi dirijor și profesor universitar.

În 1958 devine câștigătorul primei ediții a Festivalului „George Enescu”, după ce cu un an înainte s-a remarcat la Festivalul Ceaikovski din Moscova, unde a obținut locul III. Adevărata recunoaştere a imensului talent se va produce în acelaşi an, 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde va lua locul întâi. Era ceva să fii recunoscut „profet” în ţara ta.

În 1959 va urma un merituos loc doi la competiţia pariziană Jaques Thibaud – Marguerite Lang. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii din Cluj Napoca, Ruha va deveni concertmaestru, apoi solist. Va fi printre membrii fondatori ai Cvartetului Napoca şi ai Orchestrei de cameră a Filarmonicii.

În 1964, violonistului careian i se conferă titlul de Artist emerit, iar în 1997 obține titlul de Cetățean de Onoare  al Municipiului Carei. A  trecut la cele veșnice la 29 septembrie 2004 în Cluj Napoca.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu