Acum 171 de ani Pelaghia Roșu conducea moții spre victoria împotriva oștilor nemeșimii maghiare

• publicat la: 19 ianuarie 2021
Acum 171 de ani Pelaghia Roșu conducea moții spre victoria  împotriva oștilor nemeșimii maghiare
19 ianuarie 1849 – În urmă cu 171 de ani în timpul apărării regiunii Munţilor Apuseni de către armatele ţărăneşti conduse de Avram Iancu, moţii au obţinut o importantă victorie la Mărişel împotriva unei oşti a nemeşimii maghiare. În această luptă se distinge ţăranca Palaghia Roşu (19/31 ianuarie).
În Apuseni într-o zonă de o frumuseţe deosebită, se află şi localitatea Mărişel, vatră a românilor în care s-a născut şi trăit acea Ioanna d’Arc a românilor de la 1848-1849 – PELAGHIA ROŞU.
„Eroină română, născută în anul 1800 în Mărişel, în munţii Apuseni, a fost o ţărancă foarte inteligentă şi foarte însufleţită pentru cauza naţională, pentru care şi-a închinat viaţa cu devotament şi curaj.
A luat parte la luptele sângeroase împotriva armatelor maghiare din 1849. Prima dată în fruntea a 80 de femei, toate călări, a luptat împreună cu glotaşii comandaţi de fiul ei, Indrei, la muntele „Grohot”. Comanda supremă o avuse dânsa. Lupta s-a terminat prin înfrângerea honvezilor.
A doua oară s-a alăturat la „Fântânele” la oastea Iancului, împotriva armatei maghiare şi s-a încheiat cu înfrângerea ei şi omorârea căpeteniei lor Vasvari. Moare la 10 iunie 1870”……
din Enciclopedia Română de C. Diaconovich, Tom III, 1904, pag. 847
La 9 octombrie 1850 guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth a recompensat-o pentru meritele avute în timpul revoluției pașoptiste cu suma de 100 florini. În actul de recompensă s-au citat următoarele:
,,Pe temeiul preaînaltei împuterniciri dela 21 August 1850, ordonez, să se dea Pelaghiei Roșu, mama lui Indreiu Roșu din Mărișel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstrația săvârșită cu istețime în contra insurgenților, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei,,.
.
Un bust la neînfricatei luptătoare românce Pelaghia Roșu se află în satul de moți Marna  Nouă de lângă Carei.

Lasati un comentariu