Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Tradiţii şi obiceiuri

• publicat la: 30 ianuarie 2021
Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Tradiţii şi obiceiuri

In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur.   Această sărbătoare semnifică unitatea creştinilor.

După ani de dispute între comunităţile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât în urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, în timpul împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologică a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.

Ii prăznuim si separat, îi prăznuim si împreună. Ii prăznuim separat pentru că au niste deosebiri intre ei, fără îndoială, sunt trei mari personalităţi. Dar îi sărbătorim si împreună, pentru că au si niste calităţi care îi unesc.

Ceea ce-i uneste pe ei, pe acesti trei sfinti luminători ai Bisericii, sau trambirele Duhului Sfânt, este în primul rând cultura lor extraordinară. Pentru că au învăţat si ştiinţa veche, păgână, de până la ei si au adâncit foarte mult sfintele Scripturi care sunt izvor nesecat de întelepciune si de idei. Deci această cultură, pe care toti au avut-o, Vasile, Grigorie si loan, îi uneşte pe toti. Mai ales că trăiesc în acelasi veac, veacul IV: cei doi se nasc, Sfântul Vasile si Sfântul Grigorie, în 329; Sfântul loan mai târziu, 347 si la 407 moare, se stinge undeva în Cucuz.

O  calitate  a lor care a uimit lumea de atunci a fost sfinţenia vietii lor. Prin post, prin rugăciune, prin renuntarea la sine au devenit cu adevărat vase ale Duhului Sfânt, temple ale Duhului Sfânt cum spune Sfântul Apostol Pavel, niste oameni cu adevărat sfinti, plini de mireasma Duhului Sfânt, în toată fiinta lor. De aceea au rodit asa de mult în viata lor si a rămas nemuritor tot ce au făcut ei, si faptele şi scrisul lor.

În această zi de sărbătoare, la sate e  obiceiul de a se face  praznice de pomenire a morţilor. Fetele  tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.

Potrivit tradiţiei populare, cine va munci în această zi poate să orbească, iar totul îi va merge prost în casă. Această  sărbătoare este una a a reconcilierii,  rudele se împacă după lungi dispute, iar proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.

În această zi  nu se spală rufe, nu se mătură în gospodărie pentru a te feri de pericolul de înot, de întâmplări violente şi de infirmitate.

De sărbătoarea SFINŢILOR  TREI IERARHI nu e bine să împrumuţi lucruri din casă, pentru că se spune că vei atrage pabuga în căminul tău.

Femeile cu  fete de măritat merg la biserică pentru a se ruga ca acestea să găsească un soţ bun.

Dacă streşinile caselor curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă.

LA MULŢI ANI ! celor ce îşi sărăbtoresc astăzi onomastica numelui.

Lasati un comentariu