Românii din România cer drepturi egale cu ale minoritarilor maghiari la 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon

• publicat la: 5 iunie 2021
Românii din România cer drepturi egale cu ale  minoritarilor maghiari la 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon

La 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon și la 103 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, românii din România își revendică dreptul de a beneficia de învățământ în limba maternă pentru orice specializare de la clasele de meserii, dreptul de a ridica catarg cu drapel românesc pe domeniul public din orice  localitate din țară, dreptul de a beneficia de susținere financiară pentru asociațiile culturale și nonguvernamentale așa cum beneficiază minoritatea maghiară din România.

Românii din România cer dreptul  de a avea școli românești în mediul rural indiferent de numărul de elevi așa cum au și minoritarii maghiari. Românii din România cer dreptul de a avea Cămine culturale  în fiecare localitate din mediul rural precum și dreptul de a fi angajați la locuri de muncă unde să nu fie obligatorie cunoașterea limbii minoritarilor.

Românii din România își revendică dreptul de a avea reprezentanți în conducerea fiecărei localități!

Cei care au ajuns în România și s-au stabilit aici definitiv nu au dreptul și nici căderea de a cere mai multe drepturi decât cele ale  populației băștinașe, poporul român.

O comunitate civilizată și dezvoltată este una  în care există respect reciproc între toate naționalitățile din care este formată, în care fiecare cetățean beneficiază de drepturi egale!

Nu mai vrem să intrăm în primării din România fără simbolurile statului pe placa oficială, nu mai vrem primării din România unde să nu existe în sălile festive reprezentate și personalitățile românești locale, nu mai vrem discriminare pe criterii etnice în țara noastră.

Nu mai vrem să fim amenințați cu moartea  și pentru noi să nu se depisteze autorul amenințării.

Vineri, 4 iunie 2021, la Sfântu Gheorghe, un minoritar  maghiar nu este mulțumit cu egalitatea în drepturi… Îi transmitem că și românii vor să se simtă bine la ei acasă mai ales că știu să fie ospitalieri și primitori dar asta nu presupune că renunță la drepturile lor, la demnitatea lor.

Au trecut 101 ani de la tratatul, dictatul spunem noi, de la Trianon şi am ajuns în România. Noi suntem aici pe pământul nostru natal şi nu vrem să plecăm de aici. Noi găsim important ca să rămânem pe pământul natal, nu vrem nici modificarea graniţelor, vrem doar să ne simţim acasă în România, iar România are posibilitatea să ne dea drepturi ca să ne simţim bine aici, acasă. Dar până când acest lucru nu se întâmplă, normal că avem revendicări pentru drepturile noastre”, a declarat pentru AGERPRES Gazda Zoltan, unul dintre organizatorii evenimentului de la Sfântul Gheorghe.

Daniela Ciută