Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

• publicat la: 29 iunie 2021
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, după o perioadă de post.

Dacă Sfântul Apostol Pavel  este “piatra” pe care Hristos a zidit Biserica Sa, Sfântul Pavel este una dintre cele mai puternice personalităţi din istoria Bisericii creştine, exemplul reînnoirii omului în Hristos, după o experienţă trăită pe drumul Damascului.

Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

Nestatornic în credinţa sa în Hristos, Petru L-a afirmat, L-a negat şi s-a lepădat de Hristos, totuşi Mântuitorul i-a spus: “Şi Eu îţi zic ţie că tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18 ).

Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. El a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.

Sfântul Apostol Pavel era educat în tradiţia fariseică şi a luptat împotriva creştinilor, participând la uciderea arhidiaconului Ştefan.
A primit numele de Saul după ce s-a convertit: “Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”, l-a auzit pe Mântuitor întrebându-l. Însă despre momentul de revelaţie de pe drumul Damascului, unde Hristos i s-a arătat în lumină, Sfântul Pavel va spune mai târziu: Darul lui Dumnezeu m-a făcut să fiu ceea ce sunt (1 Cor. 15, 10).

S-a pregătit timp de trei ani, prin rugăciune, pentru noua sa misiune, dedicându se cunoaşterii lui Hristos, iar când s-a întors la Damasc a început să predice Evanghelia. A participă la două călătorii misionare şi şi-a găsit sfârşitul la Roma, fiind martirizat prin decapitare în timpul lui Nero.

Din cauza faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.

Îi ocrotesc pe cei lipsiţi de libertate, care plătesc pentru greşelile lor, aşa cum şi ei au greşit faţă de Dumnezeu – Petru când s-a lepădat de Hristos, iar Pavel prigonindu-i pe creştini./sursa cotidianul.ro

Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel, marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului.

Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol. Nu se scutură fructele din pomi.

În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

LA MULTI ANI celor care azi își serbează onomastica!

Lasati un comentariu