Simion Bărnuțiu, aniversat la Carei la 213 ani de la naștere

• publicat la: 21 iulie 2021
Simion Bărnuțiu, aniversat la Carei la 213 ani de la naștere

Cu ocazia împlinirii a 213 ani de la nașterea lui Simion Bărnuțiu,  ASTRA Carei a rostit  o rugăciune de pomenire și depus o jerbă de flori cu tricolor la bustul acestuia din fața liceului unde a studiat în perioada 1820-1825.

Simion Bărnuțiu a intrat pe porțile liceului careian în anul 1820. A fost timp de 5 ani un elev eminent așa că nu e de mirare că a ajuns ideologul Revoluției Pașoptiste Române din 1848.

Dascălul și revoluționarul român Simion Bărnuțiu, elev al liceului piarist din Carei, constituie un model pentru românii care luptă în orice condiții pentru păstrarea identității naționale.

Ideolog al Revoluției pașoptiste române, Simion Bărnuțiu a rămas în istorie prin atitudinea sa de neclintit împotriva pretenţiilor revoluţionarilor maghiari de anexare a Transilvaniei la Ungaria, idei afirmate cu tărie în cunoscutul discurs ţinut în 2/14 mai 1848 în Catedrala de la Blaj. Promova politica egalităţii în drepturi a tuturor naţiunilor din Tansilvania şi a confesiunilor acestora.

La 12 martie 1848, Simion Bărnuțiu a redactat „Proclamatia către români”, care constituia un adevărat program politic: convocarea congresului national român, libertatea individuală prin suprimarea definitivă a iobăgiei, libertate națională. Românii din Transilvania sunt chemati să se ridice la lupta pentru drepturile lor nationale.

Ca si alti luptători pasoptisti, Bărnutiu considera că nu poate exista libertate politică si dreptate socială fără libertate națională.

Bustul  lui Simion Bărnuțiu a fost  reabilitat în luna mai a anului 2015 prin contribuţia  personală a consilierului  local  Ilie Ciută.

La fel ca și Monumentul Ostașului Român, și bustul lui Simion Bărnuțiu este străjuit de 2 tuia înalți de peste 7m care maschează și ascund vederii întregul ansamblu.

Veșnică recunoștință și pomenire pentru românul Simion Bărnuțiu din partea careienilor!

NU UITAȚI!

,,Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ?

 Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi….nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei!,,

Buletin de Carei

Lasati un comentariu