Pentru Prefectura Satu Mare contează doar evenimentele maghiare de la Carei

• publicat la: 31 august 2021
Pentru Prefectura Satu Mare contează doar evenimentele maghiare de la Carei

Avem o nouă dovadă a faptului că pentru Prefectura Satu Mare nu are importanță istoria locală când e vorba de comunitatea românească. Mai ales cea din zona Carei.

După ce prefectul de Satu Mare se exprima până la data de 12 august pe pagina  lui personală folosind denumiri maghiare pentru județul Satu Mare și alte județe din Transilvania, acum avem surpriza să constatăm că Instituția Prefectului face referire în ședințele săptămânale de lucru cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne doar la evenimentele comunității maghiare când vine vorba de Carei.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940 în urma Dictatului de la Viena a trimis invitații către toate instituțiile județene și guvernamentale, deci și Instituției Prefectului, pentru evenimentul din data de 29 august 2021 și anume Comemorarea victimelor Dictatului de la Viena și Marșul Recunoștinței.

Este opțiunea lor faptul că nu au participat dar ca să amintești la sedințele săptămânale de lucru doar de manifestările comunității maghiare din Carei e deja mai mult decât obrăznicie din moment ce  și românii contribuie cu taxe și impozite la bugetul de stat din care sunt apoi plătiți demnitarii din Prefectura Satu Mare!

A deranjat atât de mult Marșul Recunoștinței și comemorarea victimelor Dictatului de la Viena? Adică prelungim suferința românilor și când, oficial, nu ne aflăm sub ocupație străină?

.

.

Atât Jandarmeria cât  și Poliția Municipală Carei au fost prezente pe tot parcursul manifestării de la Carei din curtea bisericii Sf.Andrei cât  și pe traseul Marșului Recunoștinței. Am depus în timp util documentele necesare unei deplasări pe spațiul public, pe carosabil.

Știm că momentul expulzării românilor din casele lor în toamna anului 1940 este unul tragic în istoria noastră locală dar …acest moment există consemnat  în toate arhivele naționale!

Noi nu ne uităm trecutul.

An de an organizăm o comemorare și o slujbă de pomenire a românilor expulzați din casele lor, în cel mai fericit caz, pentru că au existat numeroase situații în care au fost săvârșite asupra lor atrocități greu de imaginat în ziua de azi.

Instituția Prefectului Satu Mare nu acordă respectul cuvenit românilor care au suferit  în 1940 după instalarea ocupației hortyste dar nu uită de balul patronat  la Carei de președintele Parlamentului Ungariei, țara care nu a plătit nicio despăgubire pentru românii uciși și expulzați. Se pare că de când a ajuns director de cancelarie la Prefectură fiul primarului ,,nu provocați maghiarii,, din Carei, se aplică și acolo politica discriminării. A avut de la cine  învăța.

Solicităm Prefecturii Satu Mare să respecte deopotrivă românii și maghiarii, să nu trateze în mod discriminator manifestările din județ.

Daniela Ciută,

președinte Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei

 

 

Lasati un comentariu