Președintele României va fi prezent la dezvelirea statuii unuia dintre oprimatorii românilor

• publicat la: 8 septembrie 2021
Președintele României va fi prezent la dezvelirea statuii unuia dintre oprimatorii românilor
.
Muzeul Național Brukenthal anunță că săptămâna viitoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal ce va fi amplasată în Piața Mare din Sibiu, va fi dezvelită în 11 septembrie de către președintele Klaus Iohannis, scrie Turnul Sfatului, citat de Romanian Global News.
„Este un lucru așteptat atât de organizatori, cât și de oamenii de cultură, de sibieni și de cei care vor vizita orașul Sibiu. Monumentul a fost văzut luni, 30 august (zi fatidică pentru poporul român- n.r.), de comisia de organizare, este la Arad, a fost turnat în bronz și în paralel se lucrează și la soclul acestuia. Ceremonia va avea loc în Piața Mare în prezența domnului președinte Klaus Iohannis”, a declarat Alexandru Chituță, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național Brukenthal.
Statuia va avea o înălțime de aproximativ 2,8-3 metri și va sta pe un soclu în stil baroc de aproximativ 60 de centimetri.
Samuel von Brukenthal a fost numit șef al Cancelariei Curții. La 52 de ani ajungea șef al Cancelariei Provinciei, în anul de grație 1777, când clăcașilor din Țările române taman ce li se măreau zilele de lucru pe moșia boierilor, baronul Brukenthal a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, scrie Marius Ghilezean în https://romanialibera.ro.
În 1785, cu o cruzime demnă de filmele de groază, a îngăduit tragerea pe roată a lui Horia, Cloșca și Crișan, apoi a legat moții de glie.
Până la 66 de ani a condus administrația transilvană împotriva românilor.
După moartea protectorului său, Maria Tereza, soțul acesteia, împăratul Iosif al II-lea, i-a retras funcția. Știa el ce știa. Dar Samuel von Brukenthal adunase deja o avere considerabilă. Așa și-a permis și grație unei sănătăți de fier, dar și a unei soții loiale, să-și sporească recunoașterea socială.
Câți dintre români își mai aduc aminte de predecesorii lor bătuți la Stâlpul infamiei, numit stâlpul lui Rudolf? În Grosser Ring, românii care nu mergeau pe Calea Vacii, adică pe ulița cu glod (doar sașii aveau voie pe aleile pietruite), erau supuși supliciulului”.
Pe statuia marelui poet și om politic Octavian Goga din Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția: ”Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”. De ce nu și o intervenție similară a primarului din Sibiu? Sau a celor din localitățile din România unde criminalii românilor au ridicate busturi.
Sursa: rgnpress.ro

Lasati un comentariu