Asociația Cutezătorii Munților pregătește tineri pentru a deveni voluntari activi

• publicat la: 28 octombrie 2021
Asociația Cutezătorii Munților pregătește tineri pentru a deveni voluntari activi

În perioada septembrie-octombrie 2021, Asociaţia de Tineret, Turism şi Ecologie Cutezătorii Munţilor a organizat o serie de 5 ateliere pentru tineri în cadrul proiectului ,,Young&Yellow-#voluntarcutezător”. Scopul proiectului este de a forma 20 de tineri pentru a deveni voluntari activi ai ATTE Cutezătorii Munților și de a transmite prin aceștia mai departe principiile unui stil de viață sănătos, bazat pe mișcare în natură. Proiectul,,Young&Yellow-#voluntarcutezător” este cofinanțat de Primăria Municipiului Satu Mare, în urma concursului de proiecte de tineret organizat prin Centrul Cultural G.M.Zamfirescu.

Cei 20 de tineri înscriși în proiect au avut parte atât de ateliere teoretice, cât și de activități și exerciții practice, fiecare atelier abordând o altă temă: dezvoltare personală, organizare de drumeții și alte evenimente de sport și mișcare, primii pași în escaladă, inițiere în orientarea sportivă, primul ajutor în drumeție, fiecare dintre acestea aducând elemente de noutate și posibilitatea echipei de a interacționa în alt mod și de a răspunde la diverse provocări.

Atelierul de prim ajutor a fost realizat cu sprijinul echipei de voluntari de la Crucea Roșie Negrești Oaș, care i-a învățat pe tinerii voluntari diverse tehnici importante, cum sunt: tehnici de resuscitare, așezarea în poziție de siguranță, tratarea hemoragiilor, entorselor, fracturilor, abordarea mușcăturilor de insecte, căpușe, șarpe, metoda Heimmlich-de salvare în caz de inecare cu mâncare. Exercițiile practice au fost pe placul participanților și i-au ajutat să-și consolideze cunoștințele teoretice dobândite.

Atelierul de inițiere în escaladă a fost realizat cu sprijinul Salvamont Satu Mare, pe panoul fix aflat în Grădina Romei. Tinerii au aflat de la salvatorii montani despre principiile escaladei, apoi au avut ocazia să testeze două trasee de escaladă pe panoi, cu grade de dificultate diferită. A fost o activitate foarte intensă, plină de emoții, pentru cei mai mulți dintre cei prezenți fiind prima experiență de acest fel și ocazia perfectă de a-și depăși limitele, în condiții de siguranță.

Tot în Grădina Romei, tinerii au învățat de la echipa Cutezătorilor cum să se orienteze cu busola și au avut apoi de parcurs un traseu amenajat special în acest scop, pentru inițiere.

Întreg proiectul a fost bine primit de participanți, aceștia fiind tineri sătmăreni cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, în majoritate elevi de liceu. Cu acest proiect ei au avut ocazia să se familiarizeze cu principalele activități în care ATTE Cutezătorii Munților se implică, să-și testeze limitele, să învețe să lucreze în echipă și să poată deveni voluntari capabili de realizări frumoase în comunitatea în care trăiesc.

 

 

 

Lasati un comentariu