În veci pomenirea lor! Ziua Morţilor sau Luminaţiile

• publicat la: 31 octombrie 2021
În veci pomenirea lor! Ziua Morţilor sau Luminaţiile

Veșnica pomenire a celor trecuți în lumea drepților!

Lumină și flori la mormintele astriștilor, a delegaților la Marea Unire, a dascălilor careieni, a eroilor care s-au jertfit pentru patrie. Cimitirul careian a fost ca o mare de flori și lumânări. Aparținătorii celor ce își dorm somnul de veci la Carei au umplut cimitirul.

Luni, 1 noiembrie 2021, în toate bisericile și cimitirele din Carei se vor  oficia parastase pentru sufletele morților. Chiar și pentru cei ale căror morminte au fost distruse voit. Este cazul protopopilor de Carei care au fost pr.George Marchiș și Romulus Marchiș. Având în vedere faptul că erau protopopi iar Romulus Marchiș chiar vicar, se presupune că au fost înmormântați în apropierea imediată a capelei. Doar că mormintele preoților români menționați nu sunt de găsit la ora actuală. Amândoi preoții protopopi au luptat pentru drepturile românilor și din acest motiv au avut de suferit  dar nu s-au dat bătuți. Nici după moartea lor nu li s-a putut ierta lupta pentru drepturile neamului românesc așa că mormintele lor au fost distruse total.

George Marchiș a fost sancționat  pentru poezia sa de bucurie dedicată fraților de peste Carpați la Unirea Principatelor iar Romulus Marchiș a fost închis chiar  după ce a revenit de la Alba Iulia de la Marea Unire unde a fost cooptat în Sfatul Național. A fost eliberat în 27 aprilie 1919 atunci când  la Carei a fost instaurată administrația românească.

 GALERIE FOTO1

 

GALERIE FOTO

Lasati un comentariu