Se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic precum și acordarea unor zile libere plătite părinților

• publicat la: 13 octombrie 2021
Se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic precum și acordarea unor zile libere plătite părinților

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă continuă aplicarea măsurilor de protecție socială a angajaților în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinților. De asemenea, continuă aplicarea măsurii cunoscute sub numele ”kurzarbeit”( de parcă în limba română nu am avea suficiente cuvinte  pentru denumirea măsurii – n.r.).

ANOFM prin intermediul agențiilor județene, va acorda sprijin financiar sub formă de șomaj tehnic, potrivit Ordonanței de Urgență nr.111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.

Astfel, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art.52 alin.(1) lit.c) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2,indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr.16/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Menționăm faptul că, această indemnizație este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr.227/2015 privind codul fiscal și nu se datorează contribuției asiguratorie de muncă pentru acest sprijin financiar.

De asemenea, potrivit Ordonanței de Urgență nr.110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului, părinții vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în contextul suspendării cursurilor cu prezență fizică.Măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanțele.

Lasati un comentariu