Casa de Cultură Carei promovează doar spectacole identitare maghiare. Nimic de Pintea Viteazul sau Baba Novac

• publicat la: 24 mai 2022
Casa de Cultură Carei promovează doar spectacole identitare maghiare. Nimic de Pintea Viteazul sau Baba Novac

Casa de  Cultură Carei, director Szucs Jozsef, anunță că luni, 23 mai 2022, începând cu ora 18.00, la Teatrul Municipal Carei s-a derulat spectacolul de teatru-dans după poemul omonim de Petőfi Sándor, János Viteazul.

Evenimentul, organizat de Teatrul Szigligeti din Oradea a beneficiat de atenția și aprecierea unui public variat format din adulți, adolescenți și copii.

Organizatorii își exprimă respectul față de cadrele didactice care au ales să consolideze, prin teatru, cunoștințele elevilor legate de această lectură obligatorie din programa școlară, se menționează în comunicat.

Casa de Cultură și-a făcut un obicei de a promova evenimente cu tematică identitară maghiară în detrimentul celor identitare românești. Nicio trupă de teatru românesc din țară nu este invitată la Carei pentru spectacole cu tematică identitară românească.

Elevii români nu ar trebui să își cunoască istoria sau vreți de fapt maghiarizare pe bani publici în România, domnule Szucs? De ce nu ar cunoaște elevii faptele de vitejie ale  lui Pintea Viterazul sau ale lui Mihai Viteazul care și-a instalat tabăra în apropiere de Carei în 1601 și venea la Carei pentru aprovizionarea armatei?  Avem și la Carei personalități locale demne de a fi menționate doar că unora dintre ele li s-a distrus inclusiv mormântul, cazul protopopilor George Marchiș și Romulus Marchiș, acesta fiind ales să facă parte din Sfatul țării la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Nu mai vrem să fim tratați discriminatoriu domnule Szucs! Vrem să auzim la Teatrul din Carei și cântece patriotice românești pe o scenă decorată corespunzător  nu cu perdele negre și spectacole cu tematică identitară așa cum organizați pentru minoritatea maghiară. Comunitatea careiană este formată din români și maghiari deopotrivă așa că acordați respectul cuvenit fiecăruia.

Buletin de Carei

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasati un comentariu