Proiect. Ziua de muncă de 10 ore și trei zile repaus

• publicat la: 31 mai 2022
Proiect. Ziua de muncă de 10 ore și trei zile repaus

Ziua de muncă ar putea avea 10 ore, în loc de 8, cum este în prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati.

Codul Muncii ar putea fi modificat astfel încât să includa posibilitatea ca angajatul să poată lucra 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. In acest fel, weekendul va avea trei zile, de vineri până duminică, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, sustin initiatorii proiectului de lege.

10 ore de muncă/ zi, fără să fie depășite 40 de ore/ săptămână
Initiatorii proiectului de lege prevăd ca noul program să fie convenit, de comun acord, între salariat si angajator.”Pentru salariatii angajati cu norma întreagă durata normala a timpului de muncă este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Această normă a timpului de muncă se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, în functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana”, se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive a propunerii legislative, parlamentarii sustin că tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele între 25-40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme în a se integra într-un asemenea program.
integral pe e-juridic.manager.ro

Lasati un comentariu