REZOLUȚIA CONSILIULUI NAȚIONAL AL SOCIETĂȚII CULTURAL-PATRIOTICE AVRAM IANCU DIN ROMÂNIA. VIDEO

• publicat la: 12 iulie 2022
REZOLUȚIA CONSILIULUI NAȚIONAL AL SOCIETĂȚII CULTURAL-PATRIOTICE AVRAM IANCU DIN ROMÂNIA. VIDEO

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România întrunită în ședința Consiliului Național în zilele de 9 si 10 iulie 2022 cu prilejul participării la manifestările omagiale organizate la Crucea Iancului-Mărisel, a luat act cu suprindere și indignare de intenția primarului si Consiliului Local Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului si mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.

Membrii Consiliului National al Societatii au dezbătut si adoptat prezenta Rezolutie urmare a constatării ca Primaria si Consiliul Local Turda, in intentia de modernizare a Pietii Republicii, au ignorat si încălcat legile privind drepturile de proprietate si ale drepturilor de autor.

Din analiza documentelor prezentate de primarul Cristian Matei s-a constatat ca Primăria si Consiliul Local Turda nu au realizat consultarea publica pe acest proiect si nici nu au adus la cunostinta opiniei publice, nici a autorului statuii, sculptorul Ilarion Voinea, si nici a Societatii Avram Iancu din România, în calitate de coproprietari ai monumentului, intentia de relocare a statuii din amplasamentul legal hotărât si autorizat în anul 1998.

Consiliul National al Societătii Avram Iancu din România consideră a fi o mare împietate adusă Eroului National Avram Iancu intentia de scoatere a statuii din piața centrală. Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire până astăzi.

Manifestările de la Crucea Iancului-Fântânele prin participarea a mii de moti, au demostrat încă o dată cât de iubit si apreciat este Eroul National Avram Iancu în Tara Moților, Ardeal și întreaga țară.

Consiliul Natioanl al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România a decis să facă toate demersurile necesare pentru a impiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.

Impreuna cu asociatiile naționale ASTRA, Cultul Eroilor, Liga pentru Unitatea Nationala a Românilor, Calea Neamului, Virtus Romana Rediviva, Neamunit, Carpatica, Asociatia Refugiatilor si Expulzaților din 1940 si Liga pentru Desteptarea României, vom apela la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa.

Președintele Societății Avram Iancu din România,
Tiberiu Groza

Cluj Napoca, 10.07.2022

Lasati un comentariu