Penitenciarul Satu Mare vizitat de către tinerii aflați în sistemul de protecție al DGASPC Satu Mare

• publicat la: 2 august 2022
Penitenciarul Satu Mare vizitat de către tinerii aflați în sistemul de protecție al DGASPC Satu Mare

Astăzi, 2 august a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității s-au întâlnit cu tinerii aflați în sistemul de protecție, case de tip familial aflate în subordinea  DGASPC Satu Mare, tineri vulnerabili, aflați în situații de risc de multe ori .

Întâlnirea s-a desfășurat în Penitenciarul Satu Mare, ocazie cu care participanții au avut oportunitatea de a afla direct de la sursă informații axate pe măsurile privative de libertate, consecințe ale săvârșirii unor fapte de natură penală, care au atras după sine detenția. S-a urmărit informarea corectă vizând mediul privativ de libertate și, totodată, conștientizarea și sensibilizarea tinerilor cu privire la domeniul răspunderii penale, la delincvența juvenilă, la consecințele săvârșirii unor infracțiuni, unor fapte care încalcă legea.

Vizitarea Penitenciarului Satu Mare a oferit celor prezenți, ocazia de a clarifica anumite aspecte legate de acest mediu privativ de libertate, specialiștii din această instituție răspunzând întrebărilor tinerilor, oferind informații suplimentare vizând spațiile de detenție(celulele,  sala de sport, clubul pentru activitățile educative), precum și aspecte legate de programul deținuților.

Contactul direct cu un deținut, care și-a relatat povestea vieții lui, și-a împărtășit experiențele de viață care au determinat privarea de libertate, situațiile premergătoare comiterii faptei penale, procedura penală pusă în aplicare și gândurile lui în legătură cu detenția, au avut rolul de a sensibiliza tinerii şi a-i determina să conştientizeze consecințele aplicării măsurilor educative privative de libertate.

Povestea de viață relatată de către persoana încarcerată, precum și vizitarea locurilor în care deținuții își duc existența, desfășoară activități, își asumă responsabilități, dar toate acestea sub monitorizarea atentă de către reprezentanții Penitenciarului Satu Mare, fiind mereu supuși unui control riguros, respectând reguli și adaptându-se mediului privativ de libertate au determinat o implicare emoțională din partea tinerilor prezenți, sensibilizând și aducând în prim plan o altă perspectivă de a concepe realitatea “de afară”.

Delincvența juvenilă constituie, în prezent, una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea, a cărei amploare este evidențiată atât de statisticile oficiale, cât și de mass–media. Fiind o consecință directă sau mediată a modului în care funcționează familia, școala și diferitele mecanisme de socializare, sancționare și reabilitare socială, ea solicită o abordare multidisciplinară a influenței exercitate de către aceste instituții, din punct de vedere al factorilor de risc, un rol decisiv fiindu-i acordat instituției reprezentată de POLIȚIA ROMÂNĂ.

 

 

Lasati un comentariu