Proiect de 5 milioane de euro țesut în jurul Monumentului Ostașului Român din Carei. VIDEO

• publicat la: 11 august 2022
Proiect de 5 milioane de euro țesut în jurul Monumentului Ostașului Român din Carei. VIDEO

Miercuri, 10 august 2022, a avut loc la sediul Primăriei Carei Dezbaterea Publică a proiectului  ,,Reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român,, un proiect în valoare de 5 milioane de euro.

Manager de proiect este nimeni altul decât primarul evazionist Kovacs, cel care spunea la ședința CL din 27 aprilie 2018 că acest monument este unul politic fapt ce nu îl mai deranjează când vine vorba de băgat mulți bani în buzunar.

La Dezbaterea Publică au participat academician Marius Porumb, artistul UAP  Zoe Vida Porumb, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,, Petre Dulfu,, Baia  Mare, prof. Carmen Fărcașiu, redactor la ziarul Făclia, Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de cultură și patrimoniu Satu Mare, Florin Găzdac, consilier la Prefectura Satu Mare, prof. Viorica  Boldur, Victor Micle, președinte  al filialei Carei al Societății Avram Iancu, ing.Daniela Ciută, președinte  Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei, careieni precum și echipa care a gândit proiectul grandios de 5 milioane de euro pentru minimalizarea Monumentului Ostașului Român.

Organizatorii Dezbaterii Publice de la Primăria Carei nu au asigurat sonorizare pe timpul discuțiilor dar nici lumină adecvată. Primarul evazionist  a stat separat de echipa care a realizat proiectul, împreună cu finul său angajat ca  și consilier, specializat în smuls buruieni de pe domeniul public…la propriu. Nimeni dintre organizatori nu a adresat un cuvânt de bun venit participanților. Redactarea Procesului Verbal a fost asumată de către finul și consilierul primarului evazionist.

Proiectul ,,Reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român,, a fost prezentat de șef proiect Paskucz Ștefan din Baia Mare, în lipsa totală a sonorizării.

Din proiectul stufos în ce privește enumerare de personalități maghiare, LIPSEȘTE cu desăvârșire numele sculptorului și a arhitectului Monumentului Ostașului Român, Gheza Vida și Anton Dâmboianu, o lipsă de bun simț și o sfidare din partea autorilor proiectului, Paskucz Ștefan și Tima Erika.

Proiectul, în forma prezentată de Ștefan Paskucz, nu se regăsește pe site-ul Primăriei Carei adică localnicii nu au bebeficiat de informări integrale așa că am aflat acum că se dorește  și organizarea de Târg de Crăciun în jurul acestui monument de for public ba chiar a unui pationoar.

Doamna prof.Viorica Boldur a deschis seria luărilor de cuvânt și și-a exprimat totala nemulțumire pentru modul în care conducerea Primăriei dorește să intervină asupra zonei verzi din jurul Monumentului Ostașului Român.

Academicianul Marius Porumb a fost mandatat de către președintele Academiei Române să susțină punerea în valoare a Monumentului Ostașului Român și nu ascunderea lui după coloane de beton.

A intervenit și dr.Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,, Petre Dulfu,, Baia  Mare, oferind detalii care l-au deranjat vizibil pe conducătorul de proiect Paskucz.

Au avut intervenții și președinții de asociații Victor Micle și Daniela Ciută dar și istoricul de artă Carmen Fărcașiu de la redacția Făclia.




A impresionat intervenția  unui careian get-beget care a menționat că nu așteaptă nici măcar un răspuns din partea echipei de proiect.


..

Singurul care a susținut punctul de vedere  al echipei de proiectare care dorește diminuarea spațiilor verzi și plantarea de multe tone de betoane și piatră a fost Danciu Zamfir, directorul Direcție județene de cultură Satu Mare. În lipsa sonorizării a fost foarte greu de auzit până și de cei din primele rânduri.

Au mai intervenit și domnul Gheorghe Bâtea de la societatea Avram Iancu, doamna Ana Iercoșan, primarul Kovacs precum și o persoană care lucrează pe șantierele deschise în centrele marilor orașe europene, acesta firmând că niciunde nu se atentează la punerea în valoare a monumentelor, nu se minimalizează valoarea lor.



La finalul dezbaterilor a luat cuvântul și ing.Ilie Ciută, deținător al aceleiași societăți de producție din Carei de peste 30 de ani. Acesta s-a declarat ca fiind un om al cifrelor și a scos  în evidență erorile din cadrul proiectului – partea tehnică. Echipa de proiect a venit la Dezbaterea Publică cu un material din care lipsește cu desăvârșire orice dimensiune a amfiteatrului ce se dorește a fi construit lângă Monumentul Ostașului Român.
.

Dezbaterea Publică s-a încheiat cu un incident deosebit de penibil, autor fiind arhitectul Ștefan Paskucz. Acesta s-a comportat ca o țață în varianta masculină și a dat frâu liber frustrărilor sale, lansând un atac virulent la adresa academicianului titular Marius Porumb, director al Institutului de Arheologie și istoria artei Cluj Napoca, uitând că dezbaterea era pentru proiectul de 5 milioane de euro pentru zona din jurul Monumentului Ostașului Român și nu pentru obiectivele din Baia Mare pentru care se simte cu musca pe căciulă. În astfel de ocazii afli se pare cu ce fel de specialiști avem de-a face în ce privește proiectele conducerii Primăriei Carei.

În același ton caracteristic  de dispreț la adresa careianilor, Primăria Carei nu a postat nimic pe pagina sa referitor la Dezbaterea Publică din data de 10 august așa cum nu a postat nimic despre manifestările la care participă evazionistul Kovacs Eugen în calitate de primar  și implică și Primăria Carei ca și organizator.

La Dezbaterea Publică pentru proiectul grandios de minimalizare a Monumentului Ostașului Român din Carei nu au participat  reprezentanții niciunui partid din Consiliul Local sau dinafara lui.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu