Se reia procesul pentru scoaterea statuii lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea și deteriorarea ei

• publicat la: 6 octombrie 2022
Se reia procesul pentru scoaterea statuii lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea și deteriorarea ei

Vineri, 7 octombrie 2022, are loc la Oradea o nouă înfățișare în procesul deschis de Asociația Mihai Viteazu împotriva Primăriei Oradea care a dat jos abuziv statuia lui Mihai Viteazul din centrul orașului.

Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut încă din mai 2019, Tribunalului Bihor, să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu.

„Ceea ce face acum primarul Ilie Bolojan, să muţi un monument unde vrei tu, fără să ceri măcar aprobarea proprietarului, este abuz de putere”, a declarat secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moşincat.

Reprezentantul asociaţiei susţine că statuia nu a fost niciodată donată Primăriei, ca să dispună de ea cum vrea și a fost plătită din banii militarilor bihoreni. „Din partea municipalităţii nu există niciun fel de act cu privire la proprietatea statuii”, a mai specificat secretarul asociaţiei.

Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea se află la ora actuală în depoul de tramvaie, deteriorată de la manevrări improprii.

Statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată în 1994 la Oradea pe locul unui obelisc sovietic. Atât soclul cât și statuia sunt în proprietatea Asociației Mihai Viteazul și au toate aprobările și avizele de la Primăria Oradea pentru locația de unde a fost scoasă de primarul Bolojan.

Puteti citi mai jos desfășurarea ședinței CL Oradea din data de 5 noiembrie 2018 unde primarul de atunci, Ilie Bolojan, a vrut să își facă un titlu de glorie din a scoate statuia lui Mihai Viteazul de pe locul aprobat de Primăria Oradea în 1994.

Oradea sedinta CL

Constantin Moșincat: sunt secretarul Asociației „Mihai Viteazul”, cel care s-a ocupat de obținerea tuturor avizelor în anul 1992 – 1994, când pe 19 august statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată, ridicată, dezvelită în acest loc.

La momentul în care s-a pornit ideea ridicării statuii, am atenționat consilierii locali, de atunci, și i-am informat că acolo a existat, pe acel amplasament, făcută în 1924, statuia regelui Ferdinand.

Fapt pentru care am făcut 3 alte variante de amplasament în Piața Unirii acelei statui.

Edilii locului au optat pentru această variantă, excluzând celelalte variante. Prin urmare, am adunat ban cu ban, deci nu din bani publici, ci ban cu ban din cotizația membrilor Asociației și am realizat această lucrare. Acuma să veniți dvs. și să puneți în loc, să eludați faptul că există deja acolo un amplasament și să elaborați un nou caiet de sarcini, nu văd cum un artist să înlăture pe un alt artist. Pentru că dacă vorbim din punct de vedere istoric pot să vă spun până mâine dimineață să vă vorbesc despre Mihai Viteazul dacă cineva nu-l cunoaște. Dar mă îndoiesc, pentru că toți dintre dvs. îl cunoașteți și mă opresc a prezenta mai departe personalitatea lui Mihai Viteazul și simbolul pe care acesta îl reprezintă pentru neamul românesc în ansamblul său. Cu atât mai mult pentru românii de la granița de vest a țării. A povesti acuma și a spune întâietatea că acolo a fost, da… toată lumea știe și recunoaște, dar să ne ducem puțin înapoi și să vă spun ce luptă am dus eu cu Ambasada Uniunii Sovietice să mutăm obeliscul care a existat atunci acolo.

Și atunci am obținut acordul ambasadei pentru ca acele oseminte, sau simbolul pe care îl reprezenta jertfa ostașului sovietic să fie amplasat în Cimitirul Municipal. Dacă vrem să mergem mai departe cu istoria cu ce a fost acolo, putem să mergem așa.

Și vă spun până la urma urmei, întâiul meu înaintaș acolo a fost și de la daci se trage. Și a avut acolo statuie. Să dovedească cineva contrariul. Adică, această chestiune, iertat să-mi fie intervenția, dar nu este posibilă o astfel de gândire. Bun.. eu am sprijinit toate proiectele care s-au manifestat și se desfășoară  și felicit Consiliul local pentru inițiativele de construire dar nu sunt niciodată de acord pentru dărâmarea celor care există. Vă rog să priviți din punct de vedere arhitectural, d-na arhitect șef, s-a făcut în America pentru o firmă privată, pe 10 hectare de teren și un copac nu a fost mutat de la locul lui, a fost integrat in ansamblul arhitectural.

Acum în poveștile care se fac, în studiul de fezabilitate și de arhitectură de amplasament urbanistic se vorbește de amplasamentul din Duiliu Marcu. Dumnezeule, e acolo, faptul că există Regele Ferdinand sau că există acolo Regele Mihai nu schimbă arhitectura cu nimic. Iar, poveștile cu arcuri, cu toate celelalte, și îmbrăcarea unei arhitecturi brâncușiene într-un secesion, pardon asta nu mai este nici tradiție, nu e nimic. Dar aici este vorba despre o tradiție istorică pe care noi trebuie să o respectăm. În acest moment al tradiției istorice despre care eu vreau să fac vorbire, vă spun că, acea statuie aparține de drept Asociației „Mihai Viteazul” pe care eu o reprezint.

Eu nu am delegat niciodată prin semnătură pe nimeni să facă nimic cu această statuie decât printr-un acord tacit și mutual a fost dată această statuie în administrarea Primăriei. Iar atunci când s-a vrut să se facă intervenție întotdeauna am fost solicitat. Mi-am exprimat și atunci acordul cu rugămintea ca să se pună ceea ce reprezintă pentru Mihai Viteazul, de fapt sinteza lui Mihai Viteazul, stema Țărilor Românești reunite pentru prima dată de către Mihai Viteazul.

Prin urmare ca să putem să facem o mutare de acolo eu găsesc în temeiul Legii 50 este necesar acordul Asociației „Mihai Viteazul” pe care noi ni l-am exprimat în scris atunci când ni s-a cerut punctul de vedere, atât pentru Comisia de Urbanism cât și pentru Ministerul Culturii, de la care l-am obținut pentru Mihai Viteazul acordul expres de amplasare atâta timp cât aici lipsește. Pentru că nu văd cum se va putea amplasa o statuie în locul alteia fară ca să o  mutăm. Deci, punctul de vedere al asociației a fost exprimat categoric, acesta este punctul de vedere pe care noi l-am obținut legat și pe care noi îl menținem în continuare. Pentru orice alte dovezi eu vă stau la dispoziție cu toată documentația care se găsește în posesia mea de la prima semnătură de constituire legală a asociației și până la obținerea tuturor avizelor și a amplasamentului pe acel loc. Mulțumesc.

Chestiunea, prin omisiune, spune niște adevăruri, dar ocoleste adevarul. Și aici cred că este cazul să vedem unde este acel acord al familiei, pentru că la mine în mapă se găsește expres scris de către Geta Caragiu autoarea, semnat protestul ei împotrivă Hotărârii Consiliului Local din 2014, când a mai existat o tentativă din aceasta de mutare a statuii. Eu am această opoziție a artistului în viață. Eu nu am de la urmașii lor, și chiar dacă ar fi de la urmașii lor acest acord nu există acordul proprietarului statuii. Iar termenii care s-au folosit în chstiunea de relocare cum a fost botezată această chestiune nu este conform legii, unu.

Doi, ea se bazează pe niște expresii urbanistice generale. Deci, ea nu ia în discuție chestiunea a muta sau a nu muta statuia lui Mihai Viteazul. Asta cred că este rolul dvs. pe care cred că trebuie să-l faceți acum înainte de a decide mutarea, pentru că atât cât am scris eu despre Regele Ferdinand, despre importanța lui în istorie și în primul război mondial, unii nu au citit atâta cât am scris personal despre această treabă. Sigur că preocupările noastre sunt diverse, dar vorbesc despre a mea, aici în această sală când am sărbătorit 99 de ani de la prima vizită a regilor familiei regale în Oradea am lansat o carte pe această temă. Cum să punem în discuție chestiunea că eu nu apreciez personalitatea lui Ferdinand, nici pomeneală de așa ceva, dar dacă tot suntem puși să construim haideți să găsim în piața asta că sunt 5 ha de teren acolo, să fie amplasate față în față cum am propus noi acum 10 ani de zile, sau 25 de ani, pentru că există loc și  pentru statuia Regelui Ferdinand. Și cât de frumos ar fi să fie amândouă statuile celor mai reprezentativi bărbați ai României care au contribuit  în această țară, dar ele să vibreze deopotrivă în simbolurile noastre.

Eu înțeleg recunoștința față de înaintași, dar  nu înțeleg ca pe bunicul să-l hulesc și pe tata să-l laud. Așa ceva nu se poate, cel puțin din punct de vedere al gândirii și al modului de a pune problema, iar din punct de vedere filozofic prima chestiune este cum pun problema. Da, bun, e în regulă. Să fie Regele Ferdinand, să fie pus, eu sunt primul care susțin această idee, și mă angajez dacă e nevoie să fac tot ce mi se însărcinează  să punem statuia. Dar nu în acel loc. Uităm chestiunea aceasta. Să amplasăm oriunde în acest oraș că sunt locuri destule. Și vor împodobi deopotrivă orașul nostru din acest punct de vedere.

Nu doar statuia lui Mihai Viteazul l-a deranjat pe liberalul Bolojan ci și cea a lui Mihai Eminescu pe care o ține ascunsă în dulap de scânduri de peste 6 ani. După ce a subminat revista „Familia”, Ilie Bolojan mai dă o lovitură culturii româneBolojan Ilie, fost primar de Oradea și actualul Președinte al Consiliului Județean Bihor, desființează  Ansamblul Artistic Profesionist Crișana.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu