Țarc pentru cai la un obiectiv din Lista Monumentelor istorice din Carei la mică distanță de Spitalul Municipal

• publicat la: 11 octombrie 2022
Țarc pentru cai la un obiectiv din Lista Monumentelor istorice din Carei la mică distanță de Spitalul Municipal

Afacerea unei foste consiliere UDMR Carei e protejată de Primărie și instituțiile abilitate a se îngriji de patrimoniul istoric. 

În timp ce Direcția de Sănătate Publică ia la puricat toate cabinetele medicale, laboratoarele mici, private, la mică distanță de Policlinică și Spitalul Municipal Carei funcționează o asociație de creștere a cailor în chiar Parcul Dendrologic. Pentru fosta consilieră UDMR, toate instituțiile închid ochii. Dacă situația era la Caracal ar fi fost demult cap de afiș la posturile naționale de televiziune. Grajd de creștere a cailor, manej și gard electric pentru cai pe terenul din incinta unui Parc Dendrologic de lângă un Spital Municipal. Doi cai a cumpărat pentru asociația Equus chiar Primăria Carei din bugetul local adică din banii careienilor, atunci când primarul evazionist era membru fondator.

Informăm pe această cale atât Agenția de Protecția Mediului Satu Mare cât și Garda de Mediu Satu Mare că Parcul Dendrologic Carei face parte atât din Lista Monumentelor istorice cât și a ariilor protejate nu doar de interes local așa cum ni s-a comunicat în cursul zilei de ieri, 10 octombrie 2022. Trebuiau doar să citească proiectul remis de Primăria Carei pentru dezvoltarea patrimoniului și turismului cultural, proiect care se află pe pagina APM Satu Mare.

Parcul Dendrologic – este parcul central al municipiului Carei, cu acces nelimitat pentru public,
deasemenea este listat ca si arie protejata parc dendrologic (arboret) si grădină istorică
componentă  a ansamblului castelului Karolyi (cod LMI 2015 SM-II-s-A-05280.02 – Parc dendrologic,
sec. XVIII).
Ansamblul include: Castelul Károlyi (cod LMI: SM-Il-m-A-05280.01) și Parcul dendrologic (cod: SM-II-s-A-05280.02). Ansamblul este clasat în grupa valorică “A” – monumente istorice de valoare națională sau universală.
În Strategia de Dezvoltare Locala a Municipiul Carei pentru perioada 2014-2020 la capitolul
1.2.5.2. Patrimoniu construit, Ansamblul Castelului Karolyi (Castelul Karolyi si Parcul Dendrologic)
sunt recunoscute ca parte a a patrimoniu cultural național (grupa valorica „A” conf. L.M.I. 2015) si
resursa în domeniul valorificării turistice a patrimoniului cultural la nivel local, regional (de ex.
incadrea obiectivului în circuite turistice culturale) si internațional.

În aceste condiții este mai mult decât suspectă atitudinea factorilor plătiți generos pentru a proteja în județ patrimoniul istoric. 

Legile în vigoare nu sunt valabile și pentru foști și actuali consilieri UDMR? Se tem instituțiile statului să aplice legea în aceste cazuri?

Buletin de Carei

Liber la păscut oi și capre în Parcul Dendrologic Carei?

Lasati un comentariu