Bust în Carei pentru Ligeti Antal născut Antonius Hekler. VIDEO

• publicat la: 10 ianuarie 2023
Bust în Carei pentru Ligeti Antal născut Antonius Hekler. VIDEO

Astăzi a avut loc la Carei dezvelirea bustului pictorului Ligeti Antal, născut la Carei dar stabilit la Budapesta. Moderatorul evenimentului a fost Végh Balázs Béla, profesor universitar la UBB Satu-Mare. Acesta a avut nevoie de traducător pe tot parcursul manifestării, pentru limba română, Adrian Ștefănuț de la Direcția de Cultură asigurând acest serviciu.

Au participat consilieri locali și județeni, angajați de la instituțiile de cultură, localnici dar și cetățeanul Eugen Kovacs. Primarul unui municipiu din România poartă însemnele de primar, eșarfa tricoloră dar nu a fost cazul la acest eveniment așa că eticheta de primar cu care a fost investit de vorbitori a fost una falsă.

Primul vorbitor a fost Ștefan Gnandt care a citit  în limba maghiară o biografie a pictorului Ligeti Antal. Vorbitorul nu a mai reușit să citească și în limba română fapt  pentru care a fost ajutat de Adrian Ștefănuți. Potrivit datelor prezentate, numele adevărat al lui Ligeti Antal ar fi fost Antonius Hekler, la fel ca numele tatălui, mama fiind Kafka Iuliana. Provenea din familie de șvabi dar locuind la Budapesta numele său a fost probabil maghiarizat.

A recitat o poezie..,, Statuia,, domnul Rozsa iar ulterior a luat cuvântul artistul care a realizat bustul, Deak Arpad din Oradea, fratele mai mic al lui Deak Endre.

Cetățeanul Eugen Kovacs a fost  invitat să ia cuvântul în calitate de primar dar fără ca acesta să poarte însemnele unui primar. Probabil se ferește să poarte eșarfa tricoloră dar nu se ferește să încaseze venituri în monedă românească și nici să aibă datorii cu carul la bugetul local.

Eugen Kovacs s-a exprimat prima dată în limba maghiară și abia apoi a spus câteva cuvinte și în limba română.

A făcut referire la orașul Carei ca un oraș al artelor și al culturii dar se pare că nu a ajuns cu studiul la fila în care  arta și cultura a fost legată și de personalități românești, dovadă că nu se vrea ridicarea unui bust pentru Costa Carei sau pentru Salvator Cupcea sau Maria Cupcea sau George Marchiș sau George Pteancu sau Valer Mocianu.

Toți vorbitorii au lăudat succesul amplasării de busturi și statui în Carei și au adresat mulțumiri lui Marius Zoltan Mold, antreprenorul care apare ca și finanțator al câtorva statui. În condițiile  în care încasările din vânzările de flori  ale domnului Mold decurg fără nicio casă de marcat sau chitanțe, fără acele taxe ce le plătim la stat cei ce respectăm legislația fiscală. Un primar evazionist nu putea lăuda  pe cineva care se achită de toate obligațiile fiscale și nu lucrează la negru.

Manifestările au continuat apoi la castel unde au evoluat ansamblurile Ceatăra și Rekettye precum și formația Carmina Renascentia. Primăria Carei a oferit chiar  și o recepție la final, cuvântul cumpătare fiind ignorat total de această dată.

Buletin de Carei

 

 

 

 

comentarii

de Jetvisky la 10 ianuarie 2023 - 22:28

Mai bine dădea banii asta Domnul Sponzor ai Careiului City pt.renovarea blocului afectat de deflagrație de gaz,macar avea un rol important,cu asta ce a rezolvat???Mandrim cu busturi in tot orașul,dar un bloc arata că și în Auswitz!!!Mai vrem busturi multe,stimate careieni!!!Și nenorociții oameni așteaptă ajutorul pt renovare!!!

de Buletin de Carei la 10 ianuarie 2023 - 23:05

nu vor sa ajute pentru ca se asteapta ca proprietarii nevoiasi sa vanda apartamentele la pret de nimic

Lasati un comentariu