Iuliu Maniu aniversat la 150 de ani de la naștere

• publicat la: 6 ianuarie 2023
Iuliu Maniu aniversat la 150 de ani de la naștere

Direcția de Cultură a municipiului Carei, alături de conducerea Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, au marcat în avans aniversarea a 150 de ani de la nașterea marelui patriot Iuliu Maniu și au depus coroane de flori la placa memorială de pe clădirea instituției de învățământ care îi poartă numele.

Totodată, începând de săptămâna viitoare, se va deschide o expoziție realizată de Bogdan Georgescu pentru elevii liceului, cu reproduceri fotografice reprezentând cele mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu, care va putea vizionată și la Biblioteca Municipală.

Numele lui  Iuliu Maniu este legat  istoric  de oraşul nostru, Carei. Este cel care  la data de 27 aprilie 1919 a instaurat aici administratia românească, documentele fiind semnate chiar in Sala Festivă  a actualului Colegiu Iuliu Maniu , pe atunci sediu de Prefectură. Astăzi, 6 ianuarie 2023, românii nu au niciun reprezentant în conducerea  orașului.

În 8 ianuarie 1873 s-a născut la Bădăcin Iuliu Maniu, cel care în 1919 instaura în Carei administratia românească.

Iuliu Maniu este una dintre personalităţile de seamă ale istoriei noastre şi se cuvine să îi cinstim memoria pentru toate faptele si sacrificiile sale, pentru tot ce a întreprins întru folosul poporului său.

Dispunea de o forţă  morală  indestructibilă. Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX.

https://www.buletindecarei.ro/2019/04/centenar-careian-la-100-de-ani-de-la-instalarea-administratiei-romanesti-in-carei-romanii-nu-sunt-reprezentati-in-conducerea-orasului.html

El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare.

Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu