Csilla Hegedus, secretar de stat în guvernul Ciucă folosește denumirea din perioada de ocupație a județului Satu Mare pentru Hotelul DACIA. VIDEO

• publicat la: 14 martie 2023
Csilla Hegedus, secretar de stat în guvernul Ciucă folosește denumirea din perioada de ocupație a județului Satu Mare pentru Hotelul DACIA. VIDEO

Secretarul de stat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Hegedüs Csilla, a efectuat în cursul săptămânii trecute  o vizită în județul Satu Mare și așa cum ne-a obișnuit, a profitat de delegație  pentru a avea întâlniri la sediile ONG-ului UDMR nu doar din județul nostru ci și din cele limitrofe pe unde a trecut.

Redacția Buletin de Carei nu a primit  înștiințare pentru conferința de presă. Încă nu i-a trecut supărarea pentru că am consemnat cum a procedat la vizita precedentă, tot în delegație pe banii statului fiind. Urmărind imaginile colegilor din presa județeană și pe cele ale instituțiilor pe  unde a trecut, am remarcat că nu a fost înconjurată decât de reprezentanți ai UDMR, primarul Kereskeny, președintele CJ Pataki, parlamentari UDMR. De parcă ar fi fost în vizită la UDMR și nu într-un oraș din România, de pe teritoriile fostei Dacii Libere. Reprezentanții partidelor românești spun că nu au avut cunoștință de vizita ei la Primăria Satu Mare.

În cadrul întâlnirii de la Primăria Satu Mare cu reprezentanții UDMR din instituțiile statului român, Hegedüs Csilla a avut o alocuțiune  în care nu s-a sfiit chiar deloc să facă referire la Hotelul Dacia cu numele purtat în perioada de ocupație hortystă și austro-ungară.

În perioada austro-ungară, hotelul a purtat numele de Pannonia iar după 1918 a primit denumirea de Hotel Dacia. Odată cu ocupaţia horthystă din 1940, s-a revenit la vechea denumire, iar piaţa din faţa sa a primit numele „Horty Miklos”. Până la eliberarea din 25 octombrie 1944 de către Armata Română a teritoriilor românești.

Dar Hegedüs Csilla se face că uită în ce țară trăiește, în ce țară beneficiază de calitatea de demnitar  și de avantajele ce decurg de aici și de faptul că în perioada de ocupație hortystă și austro-ungară românii erau umiliți, desconsiderați și tratați ca  și sclavi. Tupeul de care nu duce deloc lipsă i-a întunecat rațiunea și de această dată.

Secondată îndeaproape de primarul Kereskeny și președintele CJ, Pataki, a organizat o întâlnire cu antreprenorii în sediul Centrului de Inovare și Afaceri unde proiecțiile erau exclusiv în limba maghiară, la fel cum a procedat la vizita precedentă când la Livada a convocat doar primarii UDMR.

Reprezentanții UDMR spun că cea mai mare investiție care se va derula în Satu Mare este proiectul Muzeului Industrializării Forțate, ,,o adevărată lucrare de artă contemporană”. Nu se face nicio referire la faptul că a dispărut ultima parte din denumirea proiectului…,,strămutaților,, știut fiind că județul Satu Mare a fost unul dintre cele grav afectate de atrocitățile ocupației hortyste instalate în septembrie 1940 după Dictatul de la Viena. Românii care au scăpat cu viață de schingiuiri și nu au renunțat la identitatea lor au fost strămutați adică expulzați.

În județul Satu Mare nu a existat nicio industrializare forțată, niciun combinat chimic sau fabrică poluatoare dar au existat români persecutați etnic și pentru aceștia  nu există un Muzeul al suferințelor. Lipsa oricărui reprezentant român al instituțiilor județene de la întâlnirile cu secretarul de stat Hegedüs Csilla denotă că minoritatea maghiară din România  are probleme de …conviețuire cu neamul românesc. Județul Satu Mare este un județ majoritar românesc care face parte din România, acea parte care era încadrată în teritoriile Daciei libere înainte de sosirea triburilor migratoare.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu