Manifestări omagiale Gheza Vida

• publicat la: 3 martie 2023
Manifestări omagiale Gheza Vida

În 28 februarie 2023, s-au împlinit 110 ani de la nașterea marelui sculptor român, Gheza Vida, membru al Academiei Române, Maestru Emerit al Artei, autor al Monumentului Martirilor de la Moisei, al Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și al Monumentului Ostașului Român de la Carei. Manifestările omagiale se desfășoară în zilele de 2 – 4 martie 2023.

Evenimentele sunt organizate, în parteneriat, de Academia Română, Municipiul Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Asociația Ars Transsilvaniae România și cuprinde activități reunite sub titlul „Vida 110 – 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida”.

Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a fost neîncăpătoare ieri, 2 martie 2023, pentru cei peste 100 de participanți la simpozionul-evocare, care a cuprins lucrări și aserțiuni ale unor cunoscuți academicieni, profesori și artiști plastici. Toți vorbitorii au adus prin conținutul discursurilor lor, nu doar referințe și aprecieri pentru opera artistului maramureșean, ci și un omagiu, un semn de recunoștință pentru înveșnicirea memoriei sale.

Ca semn de prețuire pentru valoroasa operă, Consiliul Local și Primăria Municipiului Baia Mare au înmânat, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare artistului Gheza Vida, personalitate artistică remarcabilă a tezaurului cultural băimărean, titlul fiind primit de fiica sculptorului, Zoe Vida din partea viceprimarului Doru-Ioan Dăncuș.

În holul mare al bibliotecii, a avut loc apoi vernisajul expoziției cu lucrările artistului maramureșean donate instituției noastre de către acad. Marius Porumb și Zoe Vida, cei prezenți bucurându-se, la final, de un intermezzo muzical cu cvartetul Maramusic.

GALERIE FOTO

După anii grei de suferințe și încercări la care au fost supuși românii din nordul Ardealului cedat Ungariei hortyste, Dumnezeu și-a aplecat privirea asupra neamului românesc și a hărăzit unui moroșan harul de a face lemnul și piatra să vorbească. Iar acest moroșan, Gheza Vida, s-a născut într-o zi de 28 februarie, la 128 de ani după ziua  în care Horea a fost tras pe roată pentru neamul românesc a cărui libertate o cerea.

Veșnica pomenire a maestrului Gheza Vida și recunoștință întreținătorilor memoriei sale!

Buletin de Carei

.

Lasati un comentariu