Obiceiul împistririi ouălor de Paști la oșeni

• publicat la: 14 aprilie 2023
Obiceiul împistririi ouălor de Paști la oșeni

Oșencele păstrează cu sfințenie obiceiul împistririi ouălor de Paști. Este o tradiție care se practică numai în Joia din Săptămâna Patimilor, rânduiala fiind respectată din moși strămoși.

 Maria Bene, una dintre cele mai pricepute meșterițe care a moștenit tainele încondeierii, de la mătușa sa din Cămărzana, trimite anual peste 100 de ouă la rude, în străinătate, sau le decorează frumos pentru prieteni ori consătence.
Cert este că anual, de Paști, numai din comuna Cămărzana, se trimit în străinătate sute de astfel de „bijuterii”, pentru a le mai astâmpăra dorul de casă osenilor plecați. Le numesc bijuterii pentru că este vorba despre adevărate opere de artă.
Meșterița Maria Bene împreună cu sora ei, Anuța lu’ Ion Cicio ne oferă informații prețioase despre tehnica unică a decorării cu ceară, dar ne-au și povestit despre cum erau sărbătorile pascale în Cămărzana, de pe vremea când erau fete.

Maria Bene

Emisiunea poate fi urmărită la următorul link, pe Oaș Tv. Sperăm ca să nu batjocorească și acest obicei niscaiva minți  (i)luminate de la Teatrul de Nord.
Vă doresc vizionare plăcută
și să aveți Paște binecuvântat!

Lasati un comentariu