Sfințirea mormântului reabilitat al eroilor înhumați la Marna Nouă. Ajunul Floriilor în cimitirul satului

• publicat la: 8 aprilie 2023
Sfințirea mormântului reabilitat al eroilor înhumați la Marna Nouă. Ajunul Floriilor în cimitirul satului

Astăzi, în satul de moți de lângă Carei, Marna Nouă, au avut loc momente emoționante. Cimitirul satului a prins viață. Satul întreg s-a adunat la cimitir unde a fost sfințit mormântul comun, refăcut, al eroilor români iar mai apoi s-a săvârșit slujba de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. Părintele Călin Pop a sfințit mormântul total refăcut al eroilor români ce au căzut în luptele de eliberare din octombrie 1944.

Sătenii din Marna sunt un exemplu de comunitate unită și nu au lăsat de izbeliște locul de veci al ostașilor care au căzut la datorie.  Familia Nemeș din Baia Mare, originari din sat, s-au implicat așa cum au făcut și părinții lor care au făcut prima cruce de metal de la căpătâiul eroilor. Primăria Sanislău și Asociațiunea ASTRA Carei au depus coroane de flori.

GALERIE FOTO

Ultima sâmbătă dinaintea Săptămânii Patimilor Domnului este cunoscută în tradiţia creştină ca „Sâmbăta lui Lazăr”. Teologii spun că este considerată cea mai mare minune a Sa, iar în acelaşi timp reprezintă şi garanţia învierii noastre. Tradiţia spune că în sâmbăta dinainte de Duminica Floriilor credincioşii duc ramuri de salcie la mormintele celor dragi iar la Marna Nouă s-a respectat tradiția.

După sfințirea mormântului eroilor s-a săvârșit de către părintele Călin Pop un parastas în memoria celor trecuți la cele veșnice. Capela din cimitir a fost neîncăpătoare pentru cei veniți cu colivă, vin și colaci de parastas la slujba din ajun de Florii, sâmbăta lui Lazăr.

Copii cu crengi de salcie au trecut apoi pe la fiecare mormânt pentru a lăsa câte  o crenguță iar pentru efortul lor au fost răsplătiți cu dulciuri de aparținătorii mormintelor. Și preotul Pop a trecut pe la fiecare mormânt, a sfințit locul de veci și a binecuvântat aparținătorii.

Marna Nouă este unul din satele României unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie din moşi strămoşi.

Tradițiile și obiceiurile de aici sunt la fel de vii ca și acum  90  de ani, când moşii şi strămosii lor coborau din Apuseni.

În această parte a României pare că timpul a rămas pe loc, oamenii bucurându-se de sărbătorile de peste an, de evenimentele importante din familie, dar și de muncile câmpului. Crăciunul, Paștele, Rusaliile sau Sfânta Maria sunt ocazii de sărbătoare și horit, dar și de rugăciune și post.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu