Balul Societății Avram Iancu. VIDEO

• publicat la: 7 mai 2023
Balul Societății Avram Iancu. VIDEO

Sâmbătă, 6 mai 2023, a avut loc la Cluj Napoca Balul Societății Avram Iancu. Data aleasă nu a fost deloc întâmplătoare. Într-o zi de 6 mai 1849, Avram Iancu învingea decisiv trupele revoluționare maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani.

La 6 mai 1849 Avram Iancu învingea trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani

Avram Iancu a fost declarat Erou Național prin decret prezidențial, anul 2024 fiind declarat de  parlamentul României, Anul Avram Iancu, pentru a marca 200 de ani de la nașterea sa.

Președintele Tiberiu Groza a avut alături filialele din țară care îl cinstesc pe patronul lor spiritual dar și asociații surori cum este ASTRA. Binecuvântarea adunării a fost acordată de ÎPS Sa Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Imnul Societății Avram Iancu a fost intonat de către distinsa adunare împreună cu fiecare dintre rapsozii prezenți.

Ediția din acest an  a Balului Societății Avram Iancu, ediție care marchează împlinirea a 30 de ani de când i-a fost înălțată și dezvelită statuia la Cluj Napoca, i-a avut ca invitați de seamă și îndrăgiți  interpreți ai cântecului patriotic Nicolae Furdui Iancu, Nicolae Turcu și  Mariana Anghel.





În cadrul manifestării au fost acordate distincții de către președintele Tiberiu Groza, titlul de Membru de Onoare primarului comunei Viișoara, Ioan Roman, pentru ridicarea bustului lui Avram Iancu în comună, prof.univ.dr.Mircea Irimie pentru finanțarea și ridicarea bustului lui Avram Iancu în incinta aeroportului clujean, președintei ASTRA Carei, ing.Daniela Ciută pentru activități constante de comemorare a Eroului Național și pentru păstrarea și întreținerea ansamblului monumental Avram Iancu din Carei, artiștilor Nicolae Furdui Iancu și Mariana Anghel pentru întreaga carieră artistică de promovare a folclorului moțesc și a cântecului patriotic.

GALERIE FOTO

Au fost apoi prezentate proiectele organizației de continuare a ridicării statuilor tribunilor de lângă statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, dar și a repunerii la loc a statuii lui Avram Iancu din centrul orașului Turda. D-l director Liviu Neag a prezentat mesajul primarului Emil Boc privind demersul înființării Centrului Memorial Avram Iancu la Cluj-Napoca iar Vasile Dâncu a prezentat aparițiile editoriale dedicate Eroului Național.

Balul Moților a adunat sute de români care cinstesc memoria Eroului Național Avram Iancu și care mențin vii idealurile Crăișorului. Lupta sa  nu a fost în zadar. Urmașilor lui le revine sarcina de a apăra  în continuare idealul național, identitatea națională.

Trăiască Duhul lui Iancu!

GALERIE FOTO 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu