Comemorare Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției Pașoptiste. Elev la Liceul piarist Carei

• publicat la: 28 mai 2023
Comemorare Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției Pașoptiste. Elev la Liceul piarist Carei

Comemorăm azi 159 de ani de la înveșnicirea lui Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției române pașoptiste.

Este răpus de boală, în ianuarie 1864, iar în 28 mai 1864, pe când se întorcea de la Iași spre casă, de la  fosta Academie Mihăileană, a trecut la cele veșnice înainte de Poarta Sălajului unde se oprise să bea apă. Pe locul respectiv s-a ridicat un monument comemorativ iar fântâna lângă care s-a oprit este cunoscută de  atunci ca Fântâna lui Bărnuțiu.

 

A predat la Iași dreptul roman, dreptul natural, privat şi public, logica şi filozofia.

Dascălul și revoluționarul român Simion Bărnuțiu, elev al liceului piarist din Carei, constituie un model pentru românii care luptă pentru păstrarea identității naționale. Pentru dușmanii poporului român, până și bustul său deranjează.

Ideolog al Revoluției pașoptiste române, Simion Bărnuțiu a rămas în istorie prin atitudinea sa de neclintit împotriva pretenţiilor revoluţionarilor maghiari de anexare a Transilvaniei la Ungaria, idei afirmate cu tărie în cunoscutul discurs ţinut în 2/14 mai 1848 în Catedrala de la Blaj. Promova politica egalităţii în drepturi a tuturor naţiunilor din Transilvania şi a confesiunilor acestora.

În 2023 încă mai luptăm pentru egalitatea în drepturi cu minoritarii din România.

La 12 martie 1848, Simion Bărnuțiu a redactat „Proclamatia către români”, care constituia un adevărat program politic: convocarea congresului national român, libertatea individuală prin suprimarea definitivă a iobăgiei, libertate națională. Românii din Transilvania sunt chemati să se ridice la lupta pentru drepturile lor naționale.

Ca si alti luptători pasoptisti, Bărnutiu considera că nu poate exista libertate politică si dreptate socială fără libertate națională.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu