In Memoriam prof.Ioan Ciarnău

• publicat la: 3 iunie 2023
In Memoriam prof.Ioan Ciarnău

Asociațiunea ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei cinstește memoria unuia dintre cei mai activi membrii ai săi, profesorul Ioan Ciarnău, care ar fi împlinit 86 de ani la data de 2 iunie.

Un vrednic român, un profesor de istorie devotat atât patriei sale cât și locurilor sale natale. Profesorul Ioan Ciarnău a fost renumit pentru activitatea sa neobosită în folosul națiunii române. Profesor, scriitor, arheolog, muzeograf…nu a precupețit niciun efort pentru a-și aduce contribuția la educarea tinerei generații, la realizarea de monografii sau romane, la amenajarea unui muzeu în satul său. A fost membru al Asociațiunii ASTRA Carei încă de la reactivarea activității acesteia. Am organizat împreună lansări de carte și activități cu tinerii veniți în vizită la Dindești.

Plin de energie creatoare, profesorul Ioan Ciarnău va rămâne pentru noi un model de viață.

Profesorul Ioan Ciarnău s-a născut la 2 iunie 1937  în localitatea Pişcolt şi a fost absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de istorie. Colaborarea sa cu editura Fidelia a inceput în 2004, când a văzut lumina tiparului cartea intitulată ,,Ultima Brazdă,,.  Au urmat apoi şi alte apariţii precum “Comuna Andrid”, “Nu eşti singur, Ionică” , “Studii de arheologie din zona Ierului”, “Cum am învins cancerul”, “Să nu uităm Tătăreştiul”, ” Grupul de rezistenţă anticomunistă şi antisovietică de la Pir”, Vremea șerpilor,   ,,Vânătoarea de spioni,,.Istoria Dindeștiului..etc.

In data de 19 noiembrie 2011, la Carei au avut loc manifestări ample dedicate aniversării Centenarului naşterii marelui istoric careiean Francisc Pall, prilej cu care au fost prezenti oaspeţi de seamă.

La simpozionul ce a avut loc în incinta Bisericii Sf.Andrei au participat  Prea Sfinţitul dr.Virgil Bercea, Episcop de Oradea, acad.Ioan Aurel POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai și Directorul Centrului de Studii Transilvane, conf.dr.Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de istorie din cadrul UBB Cluj, Conf. univ. dr. IONUŢ COSTEA, prof.univ. dr. George CIPĂIANU de la UBB Cluj, prof.univ.Blaga Mihoc.

Cu acest prilej, prof.Ioan Ciarnău a editat  lucrarea ”100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”, carte dedicată tuturor careienilor și care  aduce noi  date despre ultima parte a vieţii acestuia.

La lansarea de carte ,,Atac la Balta Verde,,  a avut parte de momente emoționante din partea moațelor din Marna care au adus cu ele doina arhaică …

Lansare de carte şi doine în primă audiţie la Carei

A fost un intelectual demn, care avea mereu la el cuvântul și nu a pregetat niciodată să îl folosească.

Suntem mai săraci sufletește fără  profesorul Ioan Ciarnău din Dindești.

Daniela Ciută,

Asociațiunea ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei

http://www.buletindecarei.ro/2015/03/careiul-si-rascoala-lui-rakoczi.html

http://www.buletindecarei.ro/2013/11/bunul-ioan-ciarnau-ne-a-smuls-din-eternitatedaruindu-ne-eroii.html

http://www.buletindecarei.ro/2013/11/londonezii-iau-cu-asalt-imprejurimile-careiului.html

 

http://www.buletindecarei.ro/2013/10/cine-uita-nu-merita.html

http://www.buletindecarei.ro/2012/03/ora-de-istorie-locala.html

http://www.buletindecarei.ro/2010/10/vremea-serpilor.html

 

 

Lasati un comentariu