Primarul din Carei s-a împiedicat din nou de limba română

• publicat la: 20 iunie 2023
Primarul din Carei s-a împiedicat din nou de limba română

Duminică a avut loc la Carei tradiționalul Festival al șvabilor în organizarea Forumului Democrat German. După Sfânta Liturghie de la biserica Sf. Spirit de pe calea 25 Octombrie, participanții au defilat  până în Parcul Dendrologic unde a avut loc un program cultural. Au fost prezente toate satele de șvabi din zonă.

Alături de conducerea județeană și locală a FDG au fost  nelipsiți și primarul și viceprimarul din Carei. Cei doi sunt de nevăzut la manifestările culturale românești organizate de români neaserviți lor. A fost prezent  și președintele CJ, Pataki Csaba, un alt personaj care ignoră manifestările românești din zona Carei. A fost în stare să vină la Carei în ziua dezvelirii bustului Mihai Eminescu și a celei mai mari manifestări culturale din județ, Adunarea Generală ASTRA 2017, dar s-a oprit doar la balul strugurilor, nici că a venit să salute conducerea Academiei Române, a secretarului de stat din Ministerul Culturii și a primarilor veniți din alte localități. La fel au procedat și subordonații săi, primarul Kovacs și viceprimarul Keizer.

Manifestările culturale de la Festivalul Șvabilor din Carei au debutat cu alocuțiunile de bun venit adresate de președintele Ioan Leitner și Tempfli Vasile. Amândoi au adresat câteva cuvinte și în limba română. La fel ca ceilalți invitați de pe scenă. Mai mulți careieni participanți au semnalat faptul că singurul care s-a încăpățânat să vorbească doar  în limba maghiară a fost primarul evazionist al Careiului, Kovacs Eugen, cel care incită împotriva românilor de câte  ori are ocazia.  Măcar din respect  pentru soția sa cu care se laudă că ar fi româncă, de față la manifestare, putea să rupă 2 vorbe în limba română. Dar cum nu este an electoral….

Chiar nu are nimeni pretenția să vorbească în limba germană dar ca demnitar  al statului român, beneficiar de avantaje materiale și de pensie specială din partea statului român, era de bun simț să se exprime  și în limba română.

,,De unde  nu-i nici Dumnezeu nu cere,,  spune o vorbă românească care i se potrivește ca o mănușă și de această dată.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu