Emanuel Petran despre Moartea Culturii

• publicat la: 7 august 2023
Emanuel Petran despre Moartea Culturii

Nu voi face pe vulpea pocăită. Și eu am fost tânăr și mi-a plăcut să mă duc la concerte , festivaluri, discoteci. Problema nu este a tinerilor care caută să se distreze, să se simtă bine în grup, să simtă împreună același tip de energie și să se bucure de el. Toți am fost tineri și mai mult sau mai puțin, am participat la bucuriile tinereții.

Dar, după ce aceste intermezzouri se terminau mă întorceam la viața de zi cu zi unde aflam că există și Aristotel, Shakespeare, Eminescu, , Einstein, Shelley, Grigorescu și mulți, mulți alții. Ei au participat la dezvoltarea umanității și ne-au adus să fim ceea ce suntem. Iar eu, după distracție, mă hrăneam cu acele lucruri. Ele există și acum, dar pentru majoritatea tinerilor sunt niște nume din Wikipedia, care au făcut ei ceva, dar nu mai contează ce au făcut.

Da, se poate trăi și fără ei, dar dacă se trăiește așa, tinerii cântă la unison versurile plate, ignorante și doar sexuale, gen Gheboasă, la Untold. Sexualitatea este importantă, dar nu este singurul aspect al vieții unui om.

Întreaga suflare de la Untold, festival păstorit de Boc și Tișe, știa versurile de o mare adâncime metafizică a melodiei sau a trupei Gheboasă, care sună în felul următor:

Eu sunt Gheboasă din junglă
În trecut am tras doar pungă
Acuma tragem doar dungă
Și facem banii pe lângă
Ca să ne-ajungă, ya”
Îi pun p*la pe frunte
O fac cocoș de munte
Mi-a zis că-i cântăreață
Îi dau microfon să-mi cânte
Îi plac cozonacii, îi dau p*la s-o frământe
O bat c*aiele-n bărbie
Acum o învăț să lupte”

Felicitări, domnule Boc, ați reușit! Veți fi votat în orașul de 15 minute de niște maturi care, păstoriti de dumneavoastră, înțeleg din expresia „sensul adânc al existenței”, doar cuvântul adânc. Și nu este si nu va fi vina lor. Ei doar reproduc ce li se oferă.

Acești tineri se vor trezi la 50 de ani când sexualitatea nu mai reprezintă punctul principal și nu vor mai avea nimic, fiindcă nu au fost învățați că există si altceva.

Nu sunt nici mai proști nici mai deștepți decât noi. Sunt educati doar unilateral. Fiindcă nu cunosc lumea de care Shakespeare, Eminescu, Platon au vorbit, nu vor mai avea nimic atunci cand sexualitatea se va termina. Vor concura cu niște tineri, pe terenul sexualității și își vor dori să dispară fiindcă nu vor face față.

Boc este primarul Clujului și Tișe este președintele Consiliului Județean Cluj. Fac parte din același partid politic, ei conduc Clujul, sunt naș și fin. În povestea mea sunt doar repere, fiindcă pe ei îi văd zilnic, dar ca ei, o mie în toată țara.

Ei sunt agenții prin care se întâmplă aceste lucruri. Ei sunt simpli executanți. Nu ei gândesc asta, ei doar execută și iau o cotă parte din câștiguri. Tocmai, fiindcă nu ei au gândit, nu mai pot opri ce se întâmplă.

Sunt ca niște păpuși intr-un malaxor condus din afară, din care nici nu se pot da jos, nici nu-l pot opri. Și ce se întâmplă este extrem de rău pentru noi și viitorul nostru. Distrugerea propriei culturi și împrumutarea forțată a unei subculturi care le aduce lor și celor care îi dirijează profituri, dar care pe noi pe termen mediu și lung ne imbecilizează și ne lasă fără aparare in fața istoriei.

Nu sunt cuvinte mari, este realitatea. Și se folosesc de tineri și de energia lor pentru a ne impune faptul că Eminescu și Blaga nu mai au nicio importanță, de asta li se șterg numele. Și așa, nici noi nu mai suntem importanți.

Devenim o masă de manevră care învață cuvintele de la Gheboasă, cuvinte care nu ne ajută la nimic după noaptea de dragoste veșnică promisă, dar care nu se intamplă.

Ei nu pot și nu vor să oprească malaxorul.

Dacă vrem să supraviețuim, trebuie să-l oprim noi!

Poate vor spune: „păi, asta se întâmplă în toată Europa”. Da, este un plan!

.

Emanuel Petran

Lasati un comentariu