La Carei a fost comemorat Eroul Național Avram Iancu. VIDEO

• publicat la: 3 septembrie 2023
La Carei a fost  comemorat Eroul Național Avram Iancu. VIDEO

Duminică, 3 septembrie 2023, a avut loc la Carei comemorarea Eroului Național Avram Iancu la ansamblul monumental reabilitat în 2020. Potrivit tradiției,  în prima duminică din luna septembrie se organizează manifestări comemorative la Carei pentru că în a doua duminică are loc an de an comemorarea națională de la Țebea.

Organizatori au fost Asociațiunea ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei, Societatea cultural-patriotică Avram Iancu filiala Carei și Direcția de cultură Carei alături de care au colaborat grupurile de  moți din Marna Nouă, Ianculești, Scărișoara și Horea.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat și Marșul lui Iancu de către corul asociației Unirea 2009, dirijor Bogdan Zonocan.



Un sobor de preoți a săvârșit un parastas  pentru Eroul Național Avram Iancu. Preacucernicii părinți pensionari Gheorghe Sorian, Viorel Danciu și Lucian Tihai împreună cu protopopul greco-catolic pr.Lucian Cociorva au rostit rugăciuni de binecuvântare pentru sufletul adormitului întru Domnul, Eroul Național Avram Iancu. Din păcate, niciun preot ortodox activ de la bisericile din Carei nu și-a făcut timp să vină la manifestarea comemorativă. Nici măcar clopotele de la biserica de peste drum nu au fost trase când a fost săvârșit  parastasul.

După programul Tulnicăreselor din Ianculești au rostit alocuțiuni Nicoleta Latiș de la Direcția de cultură Carei, Victor Micle, președintele Societății cultural-patriotice Avram Iancu filiala Carei, Daniela Ciută, președinta ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei și Mircea Dobra, președintele societății Avram Iancu din Satu Mare.









Au urmat depuneri de coroane din partea organizatorilor, a asociației Urmașii lui Horea, a moților din Marna și Scărișoara, a asociației Unirea 2009, Rezervistul Militar și a filialei Carei a PNL. Niciun alt  partid nu a participat la comemorarea lui Avram Iancu de la Carei.

Programul cultural artistic a fost asigurat de către corul Asociației Unirea 2009, de Melisa Stan și Taisia Brici-Dobra din Scărișoara precum și de grupul de moațe din Marna Nouă.

GALERIE FOTO

.









O agapă frățească a încheiat manifestarea închinată memoriei lui Avram Iancu. Nicio autoritate locală sau județeană nu a participat la comemorarea lui Avram Iancu de la Carei.

“Iancu n-are duh să moară,

Duhul lui îi duh de ţară

Şi-n veci, pururi n-o să piară!”

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu