Descoperire la Carei: 21 cartușe din al Doilea Război Mondial

• publicat la: 27 decembrie 2023
Descoperire la Carei: 21 cartușe din al Doilea Război Mondial

Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare a fost solicitată pentru asanarea unui teren în municipiul Carei.

Muniția a fost descoperită de către o echipă de lucrători în urma unor renovări la o casă de locuit.

Echipa pirotehnică a ridicat de la locul solicitării, 21 de cartușe de calibru 7,62 mm, provenite din al Doilea Război Mondial.

Nu au fost descoperite alte elemente de muniție.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:

• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

• introducerea muniţiilor în foc;

• topirea elementelor metalice de muniţii;

• tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

• demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

• folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Totodată pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Orașul Carei a fost un adevărat teatru de război în anul 1944  când Armata Română dădea lupte aprige pentru eliberarea de sub ocupația Ungariei hortyste. Victoria definitivă ostașilor români a fost obținută la data de 25 octombrie 1944, dată după care românii expulzați de regimul hortyst au putut să revină la casele lor.

Lasati un comentariu