Preotul Oneț din Ianculești minte cu nerușinare

• publicat la: 28 ianuarie 2024
Preotul Oneț din Ianculești minte cu nerușinare

Astăzi a avut loc în satul românesc Ianculești ce aparține de Primăria Carei prima ședință convocată de delegatul sătesc Sebastian Oneț de la alegerea sa din iulie 2021. Discuțiile au avut loc în fața bisericii, după slujba de duminică deoarece în satul românesc Ianculești NU EXISTĂ nicio sală de evenimente sau Cămin Cultural.

Pe fondul nemulțumirilor  legate de LIPSA transportului în comun către sat deși la Carei au fost puse în funcțiune autobuzele electrice, delegatul sătesc a încercat să convingă auditoriul că se implică în rezolvarea problemei. Slabe speranțe având în vedere că nu a avut NICIO inițiativă legată de renovarea Căminului Cultural sau de introducerea apei și canalizării sau a asigurării de un serviciu medical de urgență.

Mai mulți săteni au ridicat și problema neaplicării  Legii 154/2021, satul Ianculești fiind un sat de urmași de români schingiuiți și expulzați în 1940 de către Ungaria hortystă care s-a instalat aici după Dictatul de la Viena.

https://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tulburatoarea-marturie-a-parintelui-gheorghe-munteanu-despre-atrocitatile-hortyste-din-ianculesti-era-un-cosmar-apocaliptic/

.

Dacă din satele românești din zona Carei a existat o mobilizare exemplară pentru fiecare dintre cele 3 proteste din acest an, din satul Ianculești doar 3 persoane au participat.

Ultimul protest a avut loc sâmbătă, 27 ianuarie 2024, în fața sediului PSD Satu Mare, acolo unde a sosit primul ministru Marcel Ciolacu.

E oficial! Premierul Ciolacu a aflat de Legea 154/2021 de la românii din județul Satu Mare

Premierul Ciolacu primit la Satu Mare de urmașii românilor expulzați în 1940 și discriminați din 2021 încoace

Deosebit de gravă și surprinzătoare afirmația preotului satului, parohul Mircea Gheorghe Oneţ, fratele unui vicepresedinte al PSD, Ionuț Oneț, care a afirmat că aș fi scandat ,,Jos guvernul,, și Jos Ciolacu,,.

Nu este pentru prima dată când preotul satului lansează afirmații mincinoase la adresa mea așa că solicit PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, să atragă atenția asupra faptului că un preot trebuie să propăvăduiască buna înțelegere și respectul reciproc, ADEVĂRUL și nu minciuna. Pentru că înregistrările integrale de la protest atestă că lozincile scandate au avut cu totul alt conținut, legat de discriminarea urmașilor românilor expulzați în 1940.

Nici chiar faptul că face parte dintr-o familie cu membrii din conducerea județeană a PSD nu îi dă dreptul să mintă cu nerușinare în condițiile  în care toți cei care au participat  la protest pot depune mărturie.

Curios este faptul că fiind preot în sat de români persecutați etnic și expulzați în 1940 de ocupantul hortyst nu a participat  niciodată la acțiunile Asociației românilor refugiați în 1940 sau la manifestările comemorative de la Monumentul comemorativ al victimelor Dictatului de la Viena.

În ce privește obligația mea ca președintă a filialei Carei a Asociației românilor expulzați în 1940, de a reprezenta interesele membrilor consider că am făcut dovada implicării ceea ce nu presupune că beneficiarii Legii 154/2021 lit.c) și g) trebuie să stea acasă la căldură și să aștepte cuponul adus de factorul poștal. Menționez că funcția pe care o dețin nu este retribuită, depun o muncă voluntară din respect pentru părinții și bunicii mei expulzați în 1940 de hortyști.

Daniela Ciută

.

Legea lui Dumnezeu este cuprinsă în cele Zece Porunci.

Este scris în Biblie: Exodul 20:1-17. “Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte şi a zis: “Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei. (1) Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.

(2) Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc neleguirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.

(3) Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.

(4) Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.

(5) Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.

(6) Să nu ucizi.

(7) Să nu preacurveşti.

(8) Să nu furi.

(9) Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.

(10) Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.”

Lasati un comentariu