Vestitele opinci de la Carei și haiducii români băștinași
Din volumul ,,Viața și ideile lui Simion Bărnuțiu,, apărut sub egida Academiei Române în anul 1924 aflăm lucruri care se țin ascunse acum de către cei care au postat istoria locală pe paginile Primăriei Carei sau ale altor instituții.
Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției pașoptiste române de la 1848, a fost elev al școlii piariștilor din Carei între anii 1820 și 1825. Elev eminent, Simion Bărnuțiu a fost preocupat și a modul în care își duceau traiul românii din acea perioadă, de relatările lor în ce privește înaintașii lor. Volumul amintit surprinde în paginile sale și date mai puțin cunoscute despre Carei.
Câți cunosc faptul că la Carei erau pielari renumiți ale căror opinici erau căutate până la Hunedoara? Sau că haiducii români asigurau paza castelului iar mai marele lor era căpitanul cetății? Cartierul Haiducilor era în zona dintre piața Avram Iancu și strada Vasile Lucaciu.
Pentru serviciile lor, haiducii români erau bine recompensați de grofi. Primeau loc de casă, de fiecare câte 27 de holde, 1/3 din venitul târgului săptămânal și 1/4 din al târgului anual. Ca îmbăcăminte însă li s-a impus uniforma de husari: albastru cu șiret alb, ciacău și sabie. Pe căprar și căpitan ei și-l alegeau. Căpitanul avea șnur de argint și ciacău cu pene.
Deci uniformele de care fac paradă unii localnici erau purtate de haiducii români care asigurau paza cetății careiene. Românii au fost considerați cei mai viteji și deci mai capabili de a asigura securitatea, paza cetății.
La ora actuală, bustul lui Simion Bărnuțiu din fața liceului careian este bine pus în valoare. Nu au fost degeaba intervențiile românilor patrioți.
Buletin de Carei