Horea, Cloşca şi Crişan martirii neamului românesc au fost executați barbar la Alba Iulia în 1785

• publicat la: 28 februarie 2024
Horea, Cloşca şi Crişan martirii neamului românesc au fost executați barbar la Alba Iulia în 1785

,,A fost un strigăt de revoltă spart în cer,

Ţâşnit din pieptul lor zdrobit sub roată,

Cei fără Dumnezeu de diavol pier,

Martirii noştri nu pier niciodată”

(Petru Anghel)

Astăzi se împlinesc 239 de ani de la tragerea pe roată pe Dealul Furcilor din Alba Iulia a lui Horea și Cloșca, doi dintre capii Răscoalei iobagilor români din Transilvania. Un act barbar dictat de stăpânirea austro-ungară din acea perioadă. Crișan a fost spânzurat în celulă cu o zi înainte.

Așa se proceda atunci când românii își cereau drepturile în țara lor, fie ea și ocupată.  Românii au fost exploatați sălbatic în Transilvania, fiind ținuți la rangul social de iobagi și tolerați, ca și credință ortodoxă, cu bombardarea bisericilor și mănăstirilor ”schismaticilor” de către generalul Bucow.

Răscoala din 1784-1785, condusă  de Horea a avut o influență deosebită și  asupra comitatelor învecinate Transilvaniei  istorice. Ea a depășit hotarele Munților  Apuseni, influențând, alături de alte regiuni, și zona Maramureșului și Sătmarului. De frica revoltei, familia Karolyi a mutat arhivele la Budapesta.

”Horea – Rex Daciae”. De frica revoltei familia Karolyi a mutat arhiva la Budapesta

În structurile medievale, pe sistem vechi, care funcționau încă în Transilvania, acceptarea acestor principii moderne era dificilă, ceea ce ducea la o situație contradictorie. Pe de o parte, împăratul realiza reforme avangardiste, iar pe de altă parte, în Transilvania, societatea funcționa pe sistemul unui „stat în stat”, în care nobilimea maghiară îi asuprea pe ţăranii români.

La data de 27 decembrie 1784  Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia.

Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială a românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități și executați în cel mai barbar mod cu putință.

Părţi din trupurile lui Horea şi Cloşca au fost expuse de autorităţile austriece în diferite locuri publice din satele din Transilvania, drept avertisment pentru iobagii români. Tradiţia populară spune că mâna dreaptă a lui Horea a fost expusă la Ţebea, judeţul Hunedoara, mai apoi ea fiind îngropată sub Gorunul lui Horea.

O parte dintre ţăranii capturaţi în timpul evenimentelor au fost executaţi de nobilimea maghiară, fără judecată, în cele mai oribile moduri, drept răzbunare. O altă parte a fost întemniţată şi a fost eliberată doar după ce împăratul Iosif al II-lea a decretat amnistia pentru toţi participanţii la răscoală. Cei consideraţi mai periculoşi dintre răsculaţi au fost deportaţi în zone mai îndepărtate de localităţile lor de baştină, în Banat şi în Maramureş.

În urma răscoalei iobagilor români din Munţii Apuseni s-au emis unele decrete imperiale care aveau rolul de a le uşura situaţia economică, dar acestea au avut un ecou prea slab pentru a conta semnificativ pentru aceştia. Ei au rămas în continuare iobagi până în anul 1848.

Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a avut un important rol în cristalizarea conştiinţei naţionale a românilor din Munţii Apuseni, cu serioase implicaţii în deceniile ce vor urma, contribuind la succesul revoluţiei române din Transilvania din anul 1848 şi la Marea Unire din anul 1918.

Veșnica pomenire a tuturor martirilor neamului românesc!

Pân-o fost Horea-mpărat,

Domnii nu s-au desculţat,

Nici în pat nu s-au culcat,

Nici la masă n-au mâncat.

Despre aceste file de istorie românească nu se face nicio referire în manualele de istorie din școlile de stat de parcă tinerii noștri nu ar trebui să își cunoască strămoșii și lupta lor pentru păstrarea identității și egalității în drepturi cu străinii.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu