Horea, Cloșca și Crișan, eroi ai neamului românesc! Proiect votat în Senat

• publicat la: 27 mai 2020
Horea, Cloșca și Crișan, eroi ai neamului românesc! Proiect votat în Senat

A fost votată de către Senat inițiativa privind desemnarea lui Horea, Cloșca și Crișan ca eroi ai neamului românesc.

Inițiativa legislativă aparține parlamentarilor  PSD şi  deputatului PNL, Florin Roman și  are drept scop “declararea personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan drept martiri şi eroi ai naţiunii române în semn de recunoaştere şi respect pentru suferinţele îndurate în numele ideilor nobile ale libertăţii”.

Parlamentarii USR s-au abţinut la vot la fel cum s-au abținut la votarea datei de 4 iunie ca Zi a Trianonului.

Sunt declarați  martiri și eroi al națiunii române  Vasile Nicula, Ion Oargă și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărăneștidin 1784.  Horea și Cloșca au fost trași pe roată la Alba Iulia de către autoritățile maghiare pentru îndrăzneala de a declanșa răscoala pentru obținerea de drepturi egale pentru românii majoritari din Transilvania. A fost cea mai mare barbarie excutată de oameni asupra oamenilor din toate timpurile.

De asemenea, se propune ca în fiecare an în data de 2 noiembrie să aibă loc ceremonii ce pot fi marcate de către autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin  organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Totodată, se prevede ca autoritățile administrației publice centrale și locale să poată acorda sprijin logistic în vederea organizării și desfășurării programelor și manifestărilor menționate. Mai mult, conform inițiativei legislative,cu această ocazie Societatea Română de Televiziune (SRTv) și Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) pot include în programele lor emisiuni și/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

 

 

comentarii

de Ria Ria Mongolia la 27 mai 2020 - 19:48

USR adica Uniunea Soros Romania….partid antiromanesc

Lasati un comentariu